Speuren naar sporen

Hoe vaak gebeurt het niet dat je al wandelend door het bos sporen ziet van dieren, maar niet weet van welk dier die sporen zijn. Voetafdrukken van dieren worden prenten genoemd. Als je in het bos een plek ziet met heel veel dierafdrukken naast elkaar dan is dat een soort vaste route ofwel een doorgaande weg van de dieren, dit heet een wissel.

En als onder een boom allemaal uitgepikte dennenappels liggen, dan is dat misschien de etensplek van de bonte specht. De specht lust graag de pitten van de dennenappels die hij tussen de boomschors klemt en dan met zijn snavel open hakt. Ook kun je de uitwerpselen van roofdieren vinden. Als je een krans van kleine veertjes ziet, zijn dat waarschijnlijk de resten van een kleine vogel die door een sperwer is opgegeten.

Als je wat meer weet van sporen, dan wordt het steeds leuker en spannender om in het bos te wandelen. Je gaat dan met andere ogen kijken naar de natuur.

Ga samen met de boswachter op speurtocht en leer meer over de dieren in het bos!

 

Stichting Natuurcentrum Veluwe organiseert deze wandeling op:

– zaterdag 15 februari (vanaf de parkeerplaats van camping de Wije Werelt in Otterlo),woensdag 26 februari (vanaf Natuurcentrum Veluwe)

 

De wandeling start om 14:00 uur en duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Deelnemers worden verzocht een kwartier voor aanvang van de tocht aanwezig te zijn.

De kosten van deze wandeling zijn € 6,00 p.p. voor volwassenen en € 3,50 p.p. voor kinderen tot en met 12 jaar.

 

Startpunten

Het verzamelpunt in Otterlo is op de inrit naar de parkeerplaats 120 meter zuidelijk van de toegangsweg van camping de Wije Werelt, Arnhemseweg 100-102, 6731 Otterlo.

Startpunt in Ede is het Natuurcentrum Veluwe, gelegen aan de Groot Ginkelseweg 2a, 6718 SL Ede (een zijweg van de N 224, provinciale weg Arnhem-Ede).

 

Voor deelname aan deze excursie is reserveren noodzakelijk.

Dit kan via de website www.natuurcentrumveluwe.nl