Educatieproject in het Lunterse Buurtbos

LUNTEREN – In het Lunterse Buurtbos was het in mei en begin juni weer een drukte van belang rond de Notaris Van den Ham bank. BRO De Calvijnschool uit Ederveen met groep 4a en 4b en CNS De Triangel met groep 4a en 4b bezochten het bos voor het project Buurtbos.

De educatiecommissie van ‘De Vrienden van het Luntersche Buurtbosch’ heeft  lesprogramma’s ontwikkeld voor de basisscholen, waarin de leerlingen spelenderwijs veel kennis vergaren over het bos en zijn bewoners. Voor de groepen 1 en 2 is dit het project Eendjesvijver, voor groep 4 het project Buurtbos en voor groep 6 het project De Koepel. Helaas kon ook dit jaar het project Eendjesvijver niet doorgaan vanwege het vogelvirus. 

Het project voor groep 4 bestaat uit voorbereidingslessen in de klas. In een  mand ontvangt de leerkracht een lesbrief, waarin informatie staat over het ontstaan van het bos en wat er nu te zien en te vinden is, een woordzoeker en gedichtjes. Ook zit in de mand documentatiemateriaal over de dieren die de leerlingen in het bos kunnen tegenkomen. Tijdens het bezoek volgen de leerlingen een speurtocht met leerzame opdrachten door het bos. De uitgezette route volgen de leerlingen door de door Jan Wolff geschilderde bosdierenschilderijtjes. Na een korte pauze met een appeltje, geschonken door De Boomgaard, gaan de leerlingen met de ‘boswachters’, in kleine groepjes op ontdekkingstocht , om gewapend met een vergrootglas en insectenpotjes het bos te ontdekken.

Als afsluiting gaan de leerlingen op zoek naar de ‘bosschat’ en drinken nog gezellig een sapje op de Notarisbank. Terug op school verwerken de leerlingen alles wat ze deze morgen geleerd hebben in een opstel, gedicht, tekening of schilderij.

Leerlingen, leerkrachten en begeleidende ouders waren ook dit keer weer heel enthousiast over deze leerzame kennismaking met de natuur. Met dank aan de vrijwilligers van de educatiecommissie van Museum Lunteren, die ieder jaar onze projecten met hand- en- spandiensten ondersteunen.

Lees hier de online krant van deze week.