Minister Piet Adema bezoekt De Triangel

Henk de Rooy

LUNTEREN – Het is altijd leuk dat opa bij jou op school komt kijken. Speciaal was dit voor Christian, Mirjam en Benjamin, zij zijn namelijk de kleinkinderen van minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). En hij kwam op werkbezoek op De Triangel in het kader van het thema ‘beroependag’ op deze Lunterse basisschool.

Naast de minister had ook boer Peter van de Voort (De Groote Voort) plaats genomen op de bank in de aula van De Triangel. Zij zaten tegenover de groepen zeven en acht, die hun vragen konden afvuren op de twee genodigden.

Een mooi samenspel

Voorafgaand aan het vragenuurtje vertelden de minister en de boer elk over hun vak. Wat het inhield en hoe ze beiden het ervaarden in de dagelijkse praktijk. Het bleek dat beide beroepen veel raakvlakken kenden, maar ook vele dilemma’s kenden waarmee de minister en de boer min of meer tegenover elkaar stonden. Deze ochtend waren het de raakvlakken die de kern van de ontmoeting vormden.

De leerlingen hadden zich uitstekend voorbereid op het vragenuurtje. De meeste vragen gingen richting minister Adema. Logisch eigenlijk, want wanneer krijg je een minister op bezoek. Vanuit zijn ervaring op de boerderij kon Peter van de Voort inhaken op de vragen. Er ontstond er een mooi samenspel tussen beiden in het beantwoorden van de vragen.

De eerste was al meteen een directe: Is het lastig minister te zijn?

Adema moest even zijn woorden formuleren en kwam met: “Ja wel. Je bent constant in beeld. Alles wat je doet levert reacties op. Soms moet ik beslissingen nemen waar mensen last van hebben. Ik doe het werk voor de gewone mensen. Ik vraag mezelf altijd af: Hebben de mensen er last van, of help ik ze ermee?”

Biodiversiteit

Peter van de Voort ging even in op zijn werkzaamheden. Hij gaf aan, voordat hij naar De Triangel kwam ’s morgens nog de koeien had gemolken. De vraagt aan de groep over hoe er gemolken wordt, was een open deur. Want veruit de meeste kinderen snapten dat dat op een boerderij als De Groote Voort niet meer met de hand werd gedaan. “Maar”, zegt Peter: “Ik moet nog vaak uitleggen aan mensen dat we dat niet meer met de hand doen.”

De beide gasten zaten op een lijn met de biodiversiteit in de landbouw. Ook hierover kwamen vragen naar voren. Als antwoord kwam een wedervraag: “Wat willen wij eigenlijk? Goedkoop, of gezond, wat duurder en beter?” Het antwoord werd vanaf het podium gegeven. Biologisch boeren (De Groote Voort) heeft voor zowel de minister als de boer de voorkeur, alleen dan moeten we met z’n allen ervoor gaan.

Politicus Adema

Is stikstof heel slecht? De vraagsteller hiervan haalde hiermee een heikel punt aan. Met het doorschuiven van deze vraag naar Peter kwam de politicus Adema in beeld. Peter glimlachte bij dit doorschuiven en moest even naar woorden zoeken. Met een: “Tja …, Tja ….”, was hij de woorden aan het wikken en wegen. Een Salomons oordeel werd gevonden. “Te veel is nooit goed. Met name voor de natuur. Er is van alles over stikstof te zeggen, voor en tegen.” Voorts schetste Peter de situatie van de boeren in de Gelderse Vallei m.b.t. de nabij gelegen Veluwe. Hij zag mogelijkheden in deze complexe materie.

Adema had intussen zijn formulering gevonden en de trouw wachtende vragensteller kreeg als antwoord: “Het is een best lastige discussie. De een vindt dit, de ander vindt dat. Heel veel planten groeien van stikstof. Maar met een teveel groeien andere planten als bramenstruiken te snel en verdringen andere planten.”

Op de bank laveerden de beide gasten behendig om het onderwerp stikstof heen.

Geheimpje verklapt

Aan het einde van het interessante vragenuurtje wilde minister Adema nog wel een geheimpje verklappen aan de groepen zeven en acht van De Triangel.

“Ik wilde geen minister worden. Ik wilde er niet aan denken. Maar in overleg met mijn familie zei ik: Ik doe het! Na twee dagen wilde ik alweer stoppen. Al die stapels papier. Ik dacht: Moet ik dit allemaal weten? Toen raakte ik een beetje in paniek. Dacht na twee dagen kun je niet stoppen. Maar goed ook, want heb er wel heel veel plezier in.”

Lees hier de online krant van deze week.