Opening tijdelijke expositie aquarellen Herman van de Kaa

LUNTEREN – Op 4 oktober 2022 opende Miep van de Kaa, weduwe van de eind 2020 overleden verzetsheld en kunstenaar Herman van de Kaa, de tijdelijke expositie van bijna 60 aquarellen van Herman in Museum Lunteren.

Deze fraaie kunstwerken zijn tot 17 oktober 2022 in de Schatzaal op de eerste verdieping van Museum Lunteren te bewonderen. 

De aquarellen ademen de liefde van Herman voor de schoonheid die hij zag in vaak simpele voorwerpen, maar ook voor de natuur. Veel landschappen zijn in Frankrijk geschilderd.

De aquarellen worden op 22 oktober bij bioskoop Pathé in Ede geveild door Frank Buunk van Simonis & Buunk Kunsthandel. Voorafgaand wordt in de bioscoop een film over operatie Pegasus (1944) vertoond, Daarin komt ook de rol van Herman van de Kaa naar voren, die als gids onderduikers van Barneveld naar Bennekom loodste. Een letterlijk levensgevaarlijke onderneming. Voor de film “Operatie Pegasus” zal de bekende historicus Ad van Liempt de eerste Herman van de Kaa-lezing houden. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.thepagasuschannel.nlzijn en in het museum.

Museum Lunteren is blij en trots dit podium aan deze Lunterse verzetsheld te mogen bieden met dank aan de Rotary Club Ede Kernhem, initiator en organisator van deze veiling. De club die overigens door Herman van de Kaa is opgericht.

De opbrengst van de veiling komt ten goede aan het opzetten en in stand houden van een jaarlijks terugkerende ‘Herman van de Kaa-lezing’ en kinderlezingen. Het doel is dat de verhalen over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog verteld kunnen blijven worden. 

Lees hier de online krant van deze week.