Plattelands Cultuur Ede zet met tweede feest in op 700 bezoekers

LUNTEREN – Afgelopen voorjaar had de organisatie hun vuurdoop met het eerste officiële tentfeest. Ondanks wat tegenslagen kijkt P.C.E. terug op een geslaagd feest met 500 bezoekers. Reden genoeg om een tweede tentfeest te organiseren op zaterdag 7 oktober.

“P.C.E. is officieel ooit ontstaan omdat Cultura meer wilde gaan doen met jongeren. Zij hebben toen de Creators Library opgericht,” vertelt Eline, die destijds stage liep bij Cultura. “Ik was toen bij een vergadering en toen hadden ze het over Hip-Hop en gamen. Toen dacht ik: ‘dat is heel leuk, maar ik kom uit Lunteren en de meesten die ik ken gaan daar niet aan deelnemen.’ Toen is het balletje gaan rollen en ben ik allemaal keten langsgegaan en daaruit is de organisatie P.C.E. ontstaan.”

Eén van de mensen die toen bij de organisatie gekomen is Gerwin. “Ik had er in eerste instantie geen hele grote verwachtingen van, maar het idee vond ik wel grappig,” vertelt Gerwin. “Toen begon iemand over tentfeesten en toen dacht ik: ‘ja, waarom hebben we dat eigenlijk hier niet?’ Want dat zou best kunnen werken,” vervolgt hij.

Naast Gerwin neemt ook Alwin deel aan het gesprek. “Als je naar tentfeesten wilt dan heb je één keer in het jaar Oranjebal en een paar keer PJGU. Maar dat is al verder van huis en alle jongeren die er nu bij betrokken zijn gingen daar ook naar toe. Maar hier was niks.” Om die reden besloten ze het hier ook op touw te zetten. “Toch hadden we wel zoiets met de eerste keer: je boekt een tent en regelt drank, maar je weet niet wat je kunt verwachten qua bezoekers en de bezoekers weten ook niet wat ze van ons kunnen verwachten als organisatie,” vertelt  Alwin over het eerste PCE-feest.

“Je merkte echt dat je iets aan het organiseren was waar je eigenlijk geen voorstelling van kunt maken hoe het eruit komt te zien. Dat merkte je ook wel tijdens de opbouw van de tent. Van die kleine dingen die achteraf niks uitmaakten, maar die je de volgende keer anders zou doen,” vertelt Gerwin. Als het drietal dan om een concreet voorbeeld wordt gevraagd zeggen ze bijna synchroon: ‘tiewraps’.

Ondanks wat praktische tegenslagen was het feest een succes. Dit willen ze dan ook graag doorzetten met hun tweede feest op 7 oktober. “We hebben dit keer ruimte voor 700 personen, gewoon puur vanuit de vraag. De vorige keer konden mensen niet komen omdat de kaarten uitverkocht waren,” legt Gerwin uit. Er is dan ook geen ambitie om een megafeest te organiseren waar mensen van heinde en ver voor komen. Het doel van de organisatie is een plek waar plattelandse jongeren uit Ede elkaar kunnen ontmoeten.

Om dit in goede banen te leiden is er ook gezocht naar een betere locatie. “De vorige keer zaten we aan de Wouterseweg. Dat is een zandweg en mensen konden maar van een kant komen. Dat zorgde voor wat moeilijkheden,” vertelt Alwin. 

Toch heeft het niet lang geduurd totdat zij een nieuwe locatie hadden. “Mijn buurman zei: ‘Ik heb nog wel een mooi stuk land wat jullie kunnen gebruiken.’ Dat zijn dan ook de mooie dingen van het platteland. Iedereen helpt elkaar.” Het desbetreffende weiland bevindt zich aan de Postweg iets voorbij de Nederwoudseschool. Om iets terug te doen heeft de organisatie op 7 oktober van 16:00 tot 18:00 een hapje en drankje voor de buurt en vertier voor de kinderen. 

Meer informatie over PCE kan je vinden op Instagram en facebook 

@plattelands_cultuur_ede.

Lees hier de online krant van deze week.