Brandweer Harskamp organisator van provinciale wedstrijd Zeer realistische oefening bij zalencentrum De Molen

Henk de Rooy

HARSKAMP – Dan, opeens. Gegil en gekrijs. Bij het zalencentrum stormt een groep meiden in paniek de hoek om. Angst staat in hun ogen te lezen. Brandweermannen trachten de groep op te vangen en te kalmeren. Hetgeen eigenlijk onbegonnen werk is. Het lukt, uiteindelijk. Maar dan! Ze missen iemand, Denise. Zij is er niet bij. Half verscholen achter de brandweerauto ligt ze. Ineen, op het natte koude asfalt. Roerloos!Wederom gegil en gekrijs. Ondanks verwoede pogingen van de brandweermannen de groep in veiligheid te brengen, weten een paar vriendinnen haar te bereiken. Hun vriendin blijft echter stil liggen.

Bandweervaardigheidstoets

Het bovenstaande speelde zich zaterdag af bij het voormalige zalencentrum De Molen in Harskamp. Het betrof een realistische oefening van de brandweer in het kader van de brandweervaardigheidstoets van het ABWC (Algemene Brandweer Wedstrijd Comité). Een provinciale wedstrijd, dat dit jaar door het Harskampse Brandweercorps werd georganiseerd. In 2017 en 2022 werd het Harskampse korps kampioen en behoorden hiermee tot de beste drie landelijke korpsen. Wedstrijden onder de ABWC-vlag zijn een serieuze bezigheid. Het betreft realistische oefeningen met situaties zie zomaar iedereen kan overkomen. Voor de wedstrijd van zaterdag waren brandweerkorpsen uit de gehele provincie afgereisd naar Harskamp.

De situatie ter plekke 

Bij het voormalige zalencentrum De Molen hadden een groep meiden een lasergame feestje. Een moeder en haar vriendin hebben de organisatie. Op een gegeven moment breekt er, bij het maken van tosti’s, brand uit. In eerste instantie lijkt het vuur onder controle, totdat er een raam wordt opengezet. Het vuur wordt gevoed door verse zuurstof en wordt onbeheersbaar.

Paniek breek uit bij de meiden en de donkere ruimte (lasergame) verergert dit. Onderweg naar buiten raakt een meisje gewond en zakt buiten ineen. Vriendinnen rennen in hun paniek verder.Een scenario uit de dagelijkse praktijk.

Chapeau!

Allerminst een dagelijkse bezigheid was het voor de tien meiden die zaterdag met overgave hun rol speelden. Zij zijn kinderen van leden van het Harskampse korps en speelden hun rol met overgave. Hoewel de toon serieus was, genoten zij van hun inbreng. 

Om met de woorden van Samira en Sharona te spreken: “Het is heel leuk om mee te doen. Al was het de eerste keer best wel spannend!” Een bijkomstigheid was, dat de meiden de gehele dag (08.00 – 17.00 uur) hetzelfde scenario moest spelen. En dat in de soms stromende regen. Chapeau! En wat te denken van Denise. Elke keer ging zij toch maar weer liggen, op het natte en koude asfalt, in de regen en kou. Voor haar had de zon wel mogen schijnen, maar ook zij vond het leuk deelgenoot te zijn van deze brandweervaardigheidstoets. “Het is wel koud, maar erg leuk om mee te doen.”

De oefening werd gewonnen door het brandweerkorps uit Zutphen, gevolgd door Elspeet-2 en Gameren-3. Op de site van brandweer Harskamp: brandweer harskamp abwc 2023, overige informatie over de brandweervaardigheidstoets en die van de klasse 112. Dit gold een crossincident op een bouwland aan de Sroe Alee net buiten Harskamp.

Lees hier de online krant van deze week.