Automobiel biedt bewegingsvrijheid
Flexibele inzet vrijwillige chauffeurs
Voor minder mobiele inwoners in de gemeente Ede biedt vervoersservice Automobiel de broodnodige soelaas. Onder de hoede van welzijnsorganisatie Malkander voldoen elke dag tientallen vrijwillige chauffeurs aan de vervoerswensen van plaatsgenoten. Gezien de snel toenemende vraag is Automobiel een welkome, flexibele toevoeging aan het reguliere personenvervoer.
Onderscheidend
In 2019 ging de service voor alle inwoners van de gemeente Ede van start en sloeg snel aan. Corona was ook hier spelbreker, maar daarna bleek duidelijk de meerwaarde.
Gerlinde Huizing is coördinator Automobiel bij Malkander en zag de vraag enorm toenemen: “Het eerste jaar deden we dertienhonderd ritten, voor 2023 verwachten we er zelfs vierduizend, vooral door mond-tot-mond reclame. Wat me niet verbaast, want Automobiel is onderscheidend. Mensen kunnen tot drie à vier dagen tevoren een rit aanvragen en een vaste tijd voor halen en terugbrengen afspreken, dus nagenoeg geen wachttijd.”
Zo werkt het
Na aanmelding kunnen klanten direct een rit via het landelijke belteam boeken. Deze vrijwilligers koppelen de reizigers zoveel mogelijk aan chauffeurs binnen hetzelfde postodegebied. Jacob van Wier, vrijwillig coördinator: “Men betaalt vijfendertig cent per kilometer contant aan de chauffeur. Dus hoe minder kilometers hoe minder tijd én geld het kost. Nieuwe chauffeurs zijn zeer welkom, zeker ook in de dorpen rond Ede. Immers, met meer chauffeurs kunnen we gerichter vraag en aanbod ‘dichtbij’ koppelen.”
De ritten naar ziekenhuis of fysiotherapeut, soms met begeleider, voeren de boventoon. Omdat mensen langer zelfstandig willen of moeten wonen, kan men ook boodschappen doen, op familiebezoek of naar het theater. Zo gaat Automobiel ook eenzaamheid tegen. Mede hierom steunt de Gemeente Ede het project en betaalt de eerste jaarlijkse contributie van vijftien euro betaalt voor iedereen die voor juli 2023 lid wordt van Automobiel.
Trots op chauffeurs
Klanten laten regelmatig weten hoe blij ze zijn met de chauffeurs. Jacob: “Die zijn vaak 60+, komen meestal uit de nabije omgeving en zijn stipt op tijd. Bij een retourrit binnen een uur wacht de chauffeur, die vaak een luisterend oor heeft en een handje toesteekt bij een zware boodschappentas. Heeft iemand een rollator mee, dan moet dat bij de reservering doorgegeven worden.” Chauffeurs krijgen instructie, hebben een inzittendenverzekering en delen een whatsappgroep. Gerlinde: “Als iemand toch op korte termijn vervoer nodig heeft, kunnen ze snel schakelen. En zo is, terwijl ze elkaar zelden zien, uitwisselen van ervaringen mogelijk. Een paar keer per jaar organiseren we een gezamenlijke activiteit. Dan zie je het plezier dat chauffeurs zelf aan hun ritten beleven. Ik ben heel trots op ze!”
Voor meer informatie kunt u bellen met 0318-20 80 80; ook vindt u alle gegevens op www.malkander-ede.nl/; klik onder het kopje ‘Thuis en Buurt’ ‘ik zoekvervoer’ aan.
Lees hier de online krant van deze week.