Lezing Culturele Kring Lunteren

Dinsdag 14 maart 2023 verzorgt docent esthetica en filosofie Arthur d’Ansembourg een lezing over:  “David Hockney (1937) en de filosofie van de waarneming”

De landschapsschilderijen van David Hockney tonen ons niet alleen prachtige vergezichten, maar kunnen tevens begrepen worden als een visueel antwoord op zijn onderzoek van de waarneming.

Achter zijn werken gaat een impliciete filosofie van de waarneming schuil die verbonden is met een bezinning op de klassieke landschapsschilderkunst en op de relatie tussen fotografie en schilderkunst.

Hoe verschijnt de wereld door het oog van de camera en wat kan het oog van de schilder daar nog aan toevoegen?

Het is een thema dat niet alleen een rol speelt in de schilderkunst, maar uitvoerig werd doordacht in de Fenomenologie van de waarneming(1945) van de beroemde Franse filosoof Merleau-Ponty.

In deze lezing krijgt u inzicht in het verband tussen de filosofische opvattingen van Merleau-Ponty en Hockney’s onderzoek naar de verschillende manieren van kijken.

De lezing wordt gehouden in het “Witte Kerkje”. Dokter Kimmijserlaan 28, Lunteren. Aanvang: 20.00 uur. Gasten zijn van harte welkom. Entree: € 7,50 voor niet leden. Contact: 0318-482682

Lees hier de online krant van deze week.