Brandweer Lunteren mag video’s van uitrukken weer tonen

Willem de Frel 

LUNTEREN – Tom Heebink komt mij met een brede grijns tegemoet in zijn dierenspeciaalzaak. “Heb je het al gehoord, we mogen de video’s van uitrukken weer op You-Tube online zetten.” Tom spreekt namens de Lunterse vrijwillige brandweer waar hij al jaren als vrijwilliger een functie als brandweerman bekleed. 

“Ons YouTube-kanaal is wereldwijd een enorm succes en voordat wij op zwart moesten hadden wij ruim 55.000 abonnees en hebben we meer dan 100 video’s van uitrukken gepost wat resulteerde in ongeveer 10 miljoen views. In maart kwam er een klacht binnen van iemand die herkenbaar in beeld was gekomen die daar geen toestemming voor had gegeven. De Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland-Midden verordonneerde dat de video’s onmiddellijk op zwart moesten.”

Uit de impasse

Om uit de impasse te geraken werden gesprekken gevoerd waarbij namens de brandweer Regionaal Commandant Anton Sloftra het woord deed alsmede Arie Muller, van de vakvereniging Brandweer vrijwilligers. Ook juristen en communicatiespecialisten schoven aan De heer Muller: “We zijn eruit gekomen en dat was ook onze bedoeling van meet af aan.” “Betrokkenen die in beeld komen vragen we om een ‘quitclaim’ te ondertekenen waarmee goedkeuring wordt verleend aan het online plaatsen. Slachtoffers mogen we niet in beeld brengen, maar dat deden we uiteraard eerder ook niet,” vult Tom aan.

Weer opstarten

Tom Heebink: “We mogen direct weer gaan opstarten en zaterdag hebben we alweer het blussen van een stalbrand online gezet. Ook de eerdere video’s gaan we successievelijk weer online zetten, waarbij we eerst een controle uitvoeren en zo nodig beelden skippen in verband met de aangescherpte privacyregels. Maar eerst zullen we de betreffende personen proberen te achterhalen en hen vragen te tekenen voor toestemming.” 

Lees hier de online krant van deze week.