Het enorm populaire videokanaal Lunterse Brandweer offline

Willem de Frel

De brandweer van Lunteren heeft het YouTube kanaal op last van de brandweerregio Gelderland-Midden moeten sluiten. Dit kanaal werd wereldwijd gevolgd door honderdduizenden geïnteresseerden en telt maar liefst meer dan tien miljoen views.

Brandweerman Tom Heebink vertelt dat het te maken heeft met de privacyregels er zou een klacht zijn binnengekomen. ‘Terwijl wij daar uiterst zorgvuldig mee omgaan’, iedereen die in beeld komt wordt gepolst en om toestemming gevraagd. Binnenkort wordt er in Arnhem over vergaderd en we hopen dat we dan weer aan de slag kunnen’, aldus Tom. De video’s moeten getoetst worden, gecontroleerd op de AVG regelgeving. 

Teleurgesteld

‘Wij stoppen hier heel veel energie in en het besluit sloeg bij ons team dan ook in als een bom. De video’s maken duidelijk wat we voor de gemeenschap kunnen betekenen, dat is vaak veel meer dan mensen in de gaten hebben. Ook motiveert het vrijwilligers om zich aan te melden, sinds dit kanaal actief is hoeven wij geen vrijwilligers meer te zoeken.’

Volunteers Dutch Firefighters

‘Het initiatief startte in 2020 tijdens een open dag en het werd een daverend succes dat ons ook allen verbaasde maar ook motiveerde. We nemen op met zeven GoPro camera’s en dat loopt vanzelf mee. Maar thuis heb ik gemiddeld toch wel per uitruk heel wat uren nodig om een film geschikt te maken om het online te plaatsen’.

De fans reageren al massaal en teleurgesteld. Ze volgden de video’s trouw en iedereen hoopt dat deze gauw weer online zijn. 

Lees hier de online krant van deze week.