ONVERHULD: Bezoek

De opkomst was groot bij de bijeenkomst met alle dorpsraden van de gemeente Ede, afgelopen week. En de dag ervoor ook al bij het werkbezoek van het college van B&W aan Bennekom. Degenen die dit vrijwilligerswerk doen, wat niet altijd dankbaar is, staan voor hun dorp.

Tijdens de bijeenkomsten werd eerst eens teruggekeken hoe dat soort bijeenkomsten, ook de werkbezoeken aan de dorpen, in het verleden liepen. Behalve prachtige straatbeelden met Opel Kadett en Renault Dauphine in de kleuren die nu weer helemaal in zijn, zag je dan een gezelschap van B&W leden en inwoners op een straathoek staan. Vooral de burgemeester en de wethouders leken aan het woord te zijn. Na afloop zelfs een persgesprek. Twitter bestond natuurlijk nog niet.Veel is er dan veranderd, behalve die straathoek. Daar stonden we ook weer te kijken. De Opel, Renault en Peugeots van weleer zijn vervangen door andere snelle en vooral veel meer auto’s. Scooters, brommers ook zo, en de nieuwe verkeersdeelnemers als elektrische fietsen en bakfietsen. Die laatste was er vroeger ook wel, maar in de regel zaten die niet vol met kinderen en haalden ze geen 25 km per uur.Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat verkeersknelpunten van alle tijden zijn. Wat je ook lijkt te doen aan maatregelen, het is ook het gedrag van de chauffeur of de berijder. Die groeit ook mee met de technologische ontwikkelingen en dat maakt het niet altijd veiliger. Maar ook wonen, hoe kom ik aan goed huis en cultuur, en waar vinden we een ruimte, lijken van alle tijden. 

Een ding is wel zeker. Op de foto van die straathoek ergens in de jaren ‘60 ging het niet over het klimaat (behalve dat het op dat moment regende), niet over vluchtelingen, niet over energietransitie (de kolenkachels loeiden nog) en niet over stikstof.

Dat zijn wel de problemen waar gemeenten nu mee geconfronteerd worden; lever een bijdrage aan de oplossing van internationale vraagstukken op lokaal niveau. En dat is voor de bewoner die een concreet probleem heeft rond kinderopvang, zorgverlening of de boerderij wel eens lastig te vatten. De gemeente is van zoveel geworden en ik dan? Het was een nuttige bijeenkomst met de dorpsraden, hulde voor hun werk, op naar het volgende werkbezoek.

Lees hier de online krant van deze week.