Aan Tafel, restaurant voor ontmoeting en gezelligheid

Willem de Frel

Chris en Jeanine van Maanen wonen al 25 jaar in Lunteren. Ze hebben een gezinshuis en een stichting voor internationaal jongerenwerk. Chris zegt dat deze activiteiten vanuit passie zijn geïnitieerd. Sinds bijna een jaar hebben zij een bijzonder restaurant geopend in het voormalige pand van slager Van de Veen. 

Het is een sociaal restaurant dat zoveel mogelijk dienstbaar is aan de Lunterse gemeenschap. Chris: “Dat vullen we op verschillende manieren in, naast buitenlandse jongeren die hier ervaring in de horeca opdoen hebben we ook jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld jongeren met een PGB of een Wajong uitkering, deze laatste groep mag niet werken maar wel vrijwilligerswerk doen. De jongeren komen onder andere uit Egypte, Azerbeidzjan, Georgië en uit nog meer landen. Wij zijn geaccrediteerd door de IND en kunnen zo heel makkelijk een visum voor deze jongeren krijgen voor de periode van een jaar.  Wij investeren zoveel mogelijk van de inkomsten in sociale projecten. Bijvoorbeeld de verdiensten uit het kerstdiner dit jaar besteden we aan een gratis kerstdiner op 7 januari voor Oekraïners, de datum waarop zij het orthodoxe kerstfeest vieren. We hebben hen eerder ook al aan tafel gehad. Sowieso kunnen mensen hier iedere middag van 14.00 tot 17.00 hier binnenkomen voor gratis koffie en thee. Mensen schuiven bij elkaar aan tafel en zo zijn we ook een verbindende factor voor mensen die eenzaam zijn of zich alleen voelen. Ook dagbesteding is aan de orde voor mensen die opgevangen moeten worden, die kunnen hier knutselen of een spelletje doen. Onze drijfveer is ook ons geloof, we zijn op de wereld om dienstbaar te zijn aan mensen die minder kansrijk zijn.” 

Vanuit passie

Dat ‘Aan Tafel’ een initiatief is dat tevens vanuit passie is ontstaan moge duidelijk zijn. De naam maakt al meteen duidelijk dat het gaat om een restaurant, er zijn 35 zitplaatsen. Zoals de website vermeldt is het een restaurant met ‘mooie mensen’, meerdere internationale vrijwilligers, soms kansarme jongeren. Hier gaan ze samen koken en serveren.

Het menu is verrassend en gevarieerd met vis-, wild- en vleesgerechten, vegetarische gerechten ontbreken evenmin. De dessertkaart telt maar liefst negen toetjes waarvan diverse ‘huisgemaakt’. Naast de jongeren, in dienst of als vrijwilliger, werkt zoon Max als geschoold kok mee en ook een kok die uit Macedonië komt en tien jaar ervaring heeft. 

Uitbreiding menukaart

De menukaart is behoorlijk uitgebreid maar er worden binnenkort nog vijf voorgerechten en een aantal desserts toegevoegd. De reden is dat al veel mensen regelmatig hier komen eten en dan wil je de gerechten ook afwisselen. Daarbij zijn de prijzen aangenaam laag. 

Voor ontbijt, lunch en diner kun je bij ‘Aan Tafel’ terecht.

Bier en wijn

De bierkaart telt diverse speciaal bieren met maar liefst acht bieren van de lokale Heidebrouwerij. Behalve huiswijnen toont de kaart ook zeven witte en rode wijnen van het Argentijnse huis Salentein van wijlen Mijndert Pon, van het familiebedrijf Pon, importeur van onder andere Volkswagen, Audi, Skoda en Porsche. 

High Tea

High Tea voor slechts € 15,– per persoon, op basis van vier personen. Met vier zoete dingen, zoals smoothie van vers fruit, Appeltaart en cheescake, brownies, macarons en muffins. Hartig: soepje van de dag, wrap met zalm en roomkaas, bruschetta, kaas met pesto. En toe: Mango ijs, diverse chocolaatjes en bonbons. 

High Beer

Voor € 15,50 per persoon met 10 overwegend hartige lekkernijen.

High Wine

Voor € 17,50 per persoon met maar liefst twaalf lekkernijen.

Overnachten kan ook

‘We hebben drie hostel kamers voor twee personen met stapelbedden, voor bijvoorbeeld fietsers op de Veluwe. De tarieven die wij voor slapen en ontbijt hanteren zijn ook laag’. 

Kortom een openbaring met veel verrassingen. 

Zie ook: www.aantafellunteren.eu 

Lees hier de online krant van deze week.