Middelpunt van Nederland zichtbaar vanuit centrum

LUNTEREN – Donderdag 24 september werd een pijlpunt geplaatst op het Nieuwe Erf in Lunteren. Het landschapsobject verwijst naar het Middelpunt van Nederland. Samen met de veertien al eerder geplaatste pijlpunten brengt het samenhang in het gebied aan de oostzijde van Lunteren en dit nieuwste pijlpunt maakt de verbinding met het dorp Lunteren. Naast dit pijlpunt wordt ook een ‘kijker’ geplaatst waarin beelden te zien zijn van de acht belangrijkste bezienswaardigheden in het buitengebied. Deze kijker stond bij het Museum Lunteren.

Tussen 2012 en 2017 is op initiatief van het Luntersche Buurtbosch het project ‘Goudsberg, Middelpunt van Nederland’ gerealiseerd. De oostkant van Lunteren is daardoor een stuk aantrekkelijker geworden voor inwoners en bezoekers. Aan de hand van nog aanwezige sporen uit het verleden wordt het verhaal verteld ‘van natuur naar landschap’. Kijkers in het landschap die terugkijken geven in de vorm van beelden en teksten informatie over de geschiedenis van de plek waar ze staan. Wandel- en fietsroutes verbinden die ‘sporen’ met elkaar. Het is daarmee een ideaal natuurgebied voor wandelaars en fietsers die geïnteresseerd zijn in mooie en afwisselende natuur en cultuurhistorie.

De lokale Middenstandsvereniging (MVL) heeft het initiatief genomen om ook een pijlpunt wijzend naar het Middelpunt te plaatsen op het Nieuwe Erf. Daarmee wordt op de centrale plek in het dorp de aandacht gevestigd op het prachtige buitengebied van Lunteren.

In het pijlpunt zijn de cijfers 2450 uitgesneden. Ze geven de afstand hemelsbreed naar het geografische middelpunt van Nederland aan. Ook een kijker gemaakt uit hetzelfde duurzame materiaal is hier geplaatst. Een kijker waarin beelden te zien zijn van het Buurtbosch, de Koepel, het Pinetum, de grote Zandgroeve, het Middelpunt, de Hessenhut, de Ijzertijdboerderij en het Wekeromse zand.

De Gemeente Ede ondersteunt dit initiatief van harte en heeft toegezegd beide objecten mee te nemen in het reguliere onderhoud van deze locatie.

Op de foto onthullen vertegenwoordigers van de Middenstandsvereniging en van Dorpsraad Lunteren het nieuwe pijlpunt en de kijker.