20 jaar streekwinkel ’t Schuurtje

DE VALK – Tot ver over de grenzen van De Valk zijn ze bekend, Bram en Jeltje Hofman. De reden hiervoor is ’t Schuurtje, een streekwinkel ’t Schuurtje. Begin maart is het 20 jaar geleden dat Bram en Jeltje begonnen in hun schuurtje op De Goudsberg.

‘t Schuurtje

Bram en Jeltje woonden op de Goudsberg, toen Bram elke week naar de Betuwe reed, om daar wat fruit te halen en soms wat groenten. Dit verkochten ze vanuit hun schuurtje. Natuurlijk werden ze aangesproken door een parkbewoner dat verkoop aan huis echt niet kon op een park.

Beiden hadden de smaak van het ondernemen te pakken gekregen en wilden graag doorgaan met de kleinschalige verkoop. Jeltje was onderwijzeres op de Valkse school en toen meester Van Veen een stuk grond bij zijn huis kreeg, werd de schuurverkoop naar De Valk verplaatst.

Bram zag het daar wel zitten, z’n eigen groenten en fruit verbouwen, om te verkopen in zijn eigen winkel. Er werden fruitbomen geplant, groenteplanten in de tuin gezet en de opbrengst werd verkocht in het schuurtje van de meester.                                                                                     De naam van de winkel was al gauw geboren: ’t Schuurtje.

De eerste appeltaarten

Elke week haalde Bram meer groenten en fruit en hij ging zelfs groenteplanten en bloemetjes verkopen. Een kennis nam elke week uit Ouddorp meel mee van de molen daar, welke werd verkocht in de winkel. Het assortiment werd uitgebreid met koekjes, decoratie en alles wat erbij kwam. Terwijl Bram de hele dag in z’n schuurtje was om z’n producten aan de man te brengen, bakte Jeltje op de Goudsberg de eerste appeltaarten. Elke week werden dat er meer en meer. De handel begon steeds beter te lopen.

En van lieverlee werd de ruimte in het schuurtje veel te klein. Op een dag hoorde Jeltje van de directeur op school dat het huis op de hoek vrij kwam. En er was een grotere schuur bij. Misschien wel handig om te ‘solliciteren’ kregen Bram en Jeltje als advies mee

Een fijn gesprek

Er werd contact opgenomen met de huisbazin en een motivatiebrief geschreven waarin de winkelplannen werden uiteengezet. Er waren meerdere kapers op de kust, nog 6 andere echtparen hadden eveneens gereageerd. Beide ondernemers gaven zichzelf weinig kans.

Tot er op een avond gebeld werd op de Goudsberg. En daar stond de huisbazin, Eefje van de Zandschulp, in levende lijve. Ze wilde eens komen praten. En na een fijn gesprek, besloot ze ter plekke dat zij het pand mochten huren. Wat een blijdschap en verwondering in huize Hofman.

Dit betekende dat ze verder konden met de winkel. Al gauw werden alle spullen van de schuur bij de meester verplaatst naar de grotere schuur achter het huis op nr. 35. De schuur werd aangekleed met aardappelkistjes en daarin werden alle spullen tentoongesteld. Een gebaksvitrine was nieuw in de nieuwe winkel. Veel klanten wisten inmiddels de nieuwe winkel te vinden. Zelfs zoveel dat de gemeente onraad rook.

Hobby uitvoeren

Want opeens een nieuwe winkel in de Valk, waar niemand wat vanaf wist… Kon dat wel? Samen met een ambtenaar van de gemeente hebben ze toen gekeken hoe ze daar bij ’t Schuurtje een vergunning konden krijgen. Na 7 jaar was het eindelijk rond, en konden Bram en Jeltje ongestoord hun hobby uitvoeren: het runnen van een plattelandswinkel. Meester van Veen stond ze trouw terzijde.

Al gauw werd er een meisje aangenomen om te helpen. En zo kregen ze ook personeel in dienst. Ging de één, dan kwam er weer een ander. Elke week werden er veel appeltaarten gebakken en elke week stonden er weer verschillende meiden klaar om al die bakblikken af te wassen en de hele keuken schoon te maken. Zij worden bedankt voor hun hulp en inzet. Nu, een kleine 20 jaar later, zijn Bram en Jeltje nog steeds blij met de hulp die ze toen kregen.

De bovenverdieping van de winkel werd elk jaar, in de periode van november, omgetoverd tot een kerstpakkettenshowroom en zodat klanten hun eigen pakket uitzoeken of samenstellen.

Team van medewerksters

Ook deze schuur werd te klein. Samen met de huurbazin, Eefje van de Zandschulp, werd gekeken naar de mogelijkheid was om het oude varkensschuurtje aan de te vervangen voor een grote schuur. En ook dat lukte. Het oude varkensschuurtje werd platgegooid en er kwam ruimte voor een grote schuur, de huidige winkel. Deze telde 3 verdiepingen, waaronder een kelder.

Tien jaar geleden kon de huidige winkel in gebruik worden genomen. De kelder was gereserveerd voor een mooie bakkerij, op de begane grond de winkel en de zolder werd een mooie ruimte waar mensen koffie kunnen drinken. En in december is ook daar ook de jaarlijkse kerstpakkettenshowroom.

Inmiddels staat een heel team van medewerksters klaar om de mooiste pakketten (op bestelling) te maken, of voor in de winkel.

Heerlijke lekkernijen

Inmiddels bakt Bram nu elke week zijn appeltaarten, Valkse hompies, oma’s cakes en nog veel meer. Elke week is er weer vers gebak en liggen er warme saucijzenbroodjes in de oven. Mede door Bram en een voormalige bakker, die steeds de allerlekkerste boterkoeken komt maken en de heerlijkste koekjes komt bakken, is de winkel altijd voorzien van heerlijke lekkernijen.

Als begin- en eindpunt van het Valkse Klompenpad, of als een aangename onderbreking van een fietsroute, kan men in de gezellige theetuin genieten van een kopje koffie al dan niet met lekkers uit de winkel.

Naast al die leuke, mooie en lekkere spullen in de winkel, verkopen ze nog steeds veel groenteplanten. Ook nu staat het weer vol bij ’t Schuurtje. Zoekt u zaadjes om uw eigen plantjes te kweken? Ook dan moet u bij ’t Schuurtje zijn.

Of zoekt u een leuk cadeautje? U slaagt altijd! Kom gerust eens kijken.

Bram en Jeltje zijn trots op en heel blij met het team van medewerksters. Dankzij hun inzet staat ’t Schuurtje garant voor het meedenken, klantvriendelijkheid en een goede service.

Soli Deo Gloria (alleen God de eer!)

Omdat ’t Schuurtje 20 jaar bestaat, willen Bram en Jeltje klanten laten meegenieten. Er zijn leuke acties in de maand maart. Houd daarom de advertenties in de Lunterse krant goed in de gaten.

Voor de kinderen is er een leuke kleurplaat, die opgehaald kan worden bij ’t Schuurtje, vanaf vrijdag 1 maart. Vóór D.V. zaterdag 16 maart moet hij ingeleverd zijn bij ’t Schuurtje en D.V. zaterdag 23 maart zal de prijsuitreiking zijn.

Lees hier de online krant van deze week.