Voorschool De Valkjes viert feest: 12.5 jaar opvang peuters

Henk de Rooy

DE VALK – Het was vrijdag 10 juni feest bij Voorschool De Valkjes (onderdeel van Spelenderwijs Ede). Alweer 12,5 jaar hebben zij onderdak in de Valkse School met de Bijbel. En dus hingen deze vrijdag de slingers in de lokalen en waren de nieuwe speelpleinen feestelijk versierd. 

Aller aandacht trok een groot springkussen, waarvan de peuters dan ook veel gebruik maakten.

Ter afsluiting waren er voor de gehele school broodjes knakworst. Bijna zouden we vergeten dat juf Doeze Jager ook nog eens haar 12,5-jarig jubileum viert.

De voorschool, die we kennen als de vroegere peuterspeelzaal, is de voorbereiding op de basisschool. Vanaf twee jaar tot de basisschoolleeftijd van vier jaar worden kinderen spelenderwijs meegenomen naar die bekende eerste stap in die ‘grote’ school. Een stap die voor de peuters uit De Valk eigenlijk maar klein is. Want vanuit de voorschool kennen zij al veel kinderen en ook de juffen kennen zij vaak al van ze te hebben gezien.

Dit is ook precies wat Voorschool De Valkjes beoogt, de drempel verlagen tot een soepele overgang naar het basisonderwijs.

Spelenderwijs leren

De jubilerende juf Doeze Jager voelt zich bij de voorschool als een vis in het water. “Het is de uitdaging kinderen op een speelse wijze elke dag weer dingen te laten ervaren. Wij zijn heel enthousiast actief met kinderen om ze vaardigheden te laten ontwikkelen, zoals het samen spelen, en ze te laten wennen aan het schoolritme. Aan de hand van thema’s wordt gewerkt aan alle ontwikkelingsgebieden van het kind, zoals bijvoorbeeld, taal, sociaal-emotioneel en motoriek.

Ook het leren je aan regels te houden en het omgaan met elkaar is een belangrijk ontwikkelingsproces voor de kinderen. Zodat de overstap naar groep-0/1 zo klein mogelijk is. Zo nemen we de peuters eenmaal per maand een uurtje mee naar groep-1/2 om met elkaar te spelen en fruit te eten.”

Ouders komen vaak via het consultatiebureau in aanraking met het begrip voorschool. Zo ook is dit het geval bij Voorschool De Valkjes. Hierdoor zijn de lijntjes kort tussen ouders, consultatiebureau en de voorschool.

Nieuwe speelplein

Vrijdag 10 juni was het dus feest. Eerst vierden de peuters dat op het nieuwe speelplein, om vervolgens op het grote schoolplein aan de voorzijde met de gehele school de feestelijke ochtend af te sluiten.

“Dit nieuwe speelplein is van de school en wij zijn heel dankbaar dat we daar óók mogen spelen”, laat juf Doeze nog eens weten.”

Lees hier de online krant van deze week.