Onverhuld: Oranjegevoel!

Op Koningsdag kom je er achter dat er maar weinig feesten zijn, misschien zelfs alleen op die dag, waarbij iedereen hetzelfde gevoel heeft. Is het de hang naar traditie? Zo doen we het al jaren met spelletjes, optochten en kleedjesmarkten of de eenvoudige behoefte mét elkaar in plaats van tegen elkaar van alles te doen.

Met het college waren we in Harskamp, Ederveen, Bennekom en het centrum van Ede. In Bennekom kwam er een Syrische man op mij af die in het AZC in Wageningen zat.Hij wilde kwijt dat Nederland een geweldig land was om in te leven, dat je kan doen wat je wil, dat je kritiek op de overheid kunt hebben en dat we zoveel zaken goed geregeld hebben met elkaar. De zorg, het onderwijs en het rechtssysteem. ‘S avonds zag ik op het journaal hoe in Damascus zonder enig proces mensen werden gefusilleerd en in een massagraf gegooid. En dat is in Oekraïne ook aan de orde.

Misschien komt die dankbaarheid voor wat wij hebben veel te weinig naar voren. Er zijn weinig media die schrijven hoe goed het hier is. Na het lezen van de krant of het bekijken van televisieprogramma’s met politici bekruipt mij meestal het gevoel dat er van onze samenleving niets deugt en niemand tevreden is. Je gaat dan vanzelf meer naar voetballen kijken op televisie.

Eigenlijk komen we steeds weer uit op hetzelfde. Met ons zelf gaat het goed, maar de maatschappij is door en door verrot en is op eruit om de burger te benadelen of juist enorm te bevoordelen. En altijd is er wel iemand bereid om dat nog eens uit te vergroten, we spreken er schande van, er verschijnen wat berichten en we gaan over tot de orde van de dag tot het volgende ‘schandaal’ zich voordoet.

Ik ben de laatste die zegt dat we klagen uit luxe, je kunt ook in onze samenleving buiten je schuld het onderspit delven, maar misschien moeten de mensen die het allemaal niks vinden hier, eens wat vaker kijken naar wat er elders in de wereld gebeurt, dan krijgen zij misschien ook dat oranjegevoel. En hopelijk voor meer dan die ene dag.

Lees hier de online krant van deze week.