Onverhuld: Beter informeren

Zo’n informatieperiode zoals nu in Den Haag heb ik altijd wel leuk en leerzaam gevonden. Op lokaal niveau dan. In verschillende rollen heb ik zelf aan de informatietafel gezeten. Als partij die graag mee wilde doen, als partij die niet mee mocht doen en ook een keer als informateur.

Over dat leerzaam gesproken. Een eerste keer aan tafel als informateur is best lastig, ervaring is bijvoorbeeld belangrijker dan kennis en ambitie. Leuk dat je een verhandeling kan houden over het uitlenen van je dienstauto en een verslagje in elkaar tikt, maar het gaat om overtuigen en keuzes die partijen moeten maken. Als informateur moet je er voor zorgen dat jij niet bestaat, het gaat niet om jou. Dat zal die nieuwe informateur zich wel aantrekken, zo verwacht ik. Die lijkt me erg bescheiden en heeft zich nu op de vorm van een nieuw kabinet gestort. Dat is uiteindelijk veel belangrijker dan de inhoud, nietwaar.

Tot zover enigszins cynisch. Dat wil ik niet zijn en zeker niet zeggen dat anderen het niet beter zouden kunnen. Alle situaties zijn anders en zeker met het spotlight erop gericht is het tegenwoordig niet eenvoudig voor welke informateur dan ook.

Als bescheiden lid van een fractie aan die tafel zitten heeft mij geleerd dat het meest lastige is dat je op je standpunten moet inleveren en het allerbelangrijkste dat je zoiets moet uitleggen aan je achterban. Het is in onze representatieve democratie niet anders. In tegenstelling tot Amerika of Engeland is er niet één partij die aan de macht is. Daar ga je een verkiezingsprogramma alleen uitvoeren, zelfs met je eigen administratie. Of dat beter is of beter werkt dan in onze democratie mag u zelf bepalen.

Informeren is eigenlijk inleveren én uitleggen aan je achterban. Daar tussenin moet je proberen je huid zo duur mogelijk te verkopen en naarmate je een grotere partij bent, krijg je ook meer. Toegegeven het is moeilijker geworden, voorheen werd er in het midden nogal ‘gemiddeld’ en bleef er te weinig zichtbaars over voor de kiezers. De kiezer heeft nu gesproken en wil partijen die duidelijke opvattingen hebben over allerlei kwesties en dan is inleveren heel moeilijk. Mijn tip, een beter bestuur begint bij beter informeren.

Lees hier de online krant van deze week.