Tweede Gelderse Molendag droog en nat

REGIO – Zaterdag 4 november vond voor het tweede jaar op rij de Gelderse Molendag plaats. In 2022 bestand Het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar en naar aanleiding hiervan vond toen de eerste Gelderse Molendag plaats.

Zaterdag werden de drie molens in het verspreidingsgebied van de Lunterse Krant, Walderveense Molen, molen De Hoop en de Doesburgermolen, goed bezocht. De regen in de vroege middag maakte een einde aan de toestroom van belangstellenden.

Molen De Hoop

Doesburgermolen

Walderveense Molen

Bij de Doesburgermolen hadden ze iets bedacht: Etmalen. Vrijdag om 17.00 uur gingen de wieken in de wind, om vervolgens 24-uur te blijven draaien. Zaterdag om 17.00 uur werden de wieken weer stilgezet en konden de molenaars weer van een goede nachtrust gaan genieten.“We gingen iets van twee slagen op en twee slagen af. Korte slaapmomenten dus, maar het was goed te doen. Vanochtend hebben we met z’n allen genoten van een heerlijk ontbijt en straks om vijf uur zit het er weer op.”Het was sowieso een korte nacht voor de molenaars. Vrijdagavond was er een gezellige avond voor de buurt gehouden, hetgeen zeer werd gewaardeerd. En, voordat de laatsten huiswaarts waren gegaan was het al ver over de klok van twaalven.Molenaar Aalf Wijnia had genoten van een etmaal door draaien. Hij gaf aan dat ze ook in 2022 waren gaan etmalen. Of zij de bedenkers ervan waren?

“Als ik eerlijk ben hebben we het van de Den Olden Florus (molen tussen Barneveld en Terschuur, red.) afgekeken. Twintig jaar terug hebben zij het een jaar of tien gedaan. Dit jaar is de Doesburgermolen de enige die dit jaar is gaan etmalen.”

Lees hier de online krant van deze week.