Van den Top Transporten vierde haar 50 jarig jubileum

LUNTEREN – Afgelopen zaterdag was het feest op het bedrijventerrein De Stroet. Van den Top Transporten vierde er haar 50-jarig jubileum. Andries van den Top, de grondlegger van het bedrijf, was in zijn nopjes om de vele bezoekers op deze open dag te mogen verwelkomen. Voor iedereen had hij een praatje en de 15 vrachtwagens stonden te glimmen in al hun stoerheid. Op deze zaterdag wel de koffie, maar het broodje rosbief is in het vervolg weer op de andere zaterdagen.

Start familiebedrijf

Goh, was ik maar zover dat ik de weg op kon, dat verzuchtte Andries van den Top in zijn kinderjaren. Dagelijks zag hij, als boerenzoon in ’t Woud, de vrachtwagens van buurman Snellen voorbijkomen. “De vrijheid, dat was wat mij trok”, zal Andries ruim vijftig jaar later memoreren. Zodra hij het ‘papiertje’ op zak had klopte hij bij Snellen aan en ontdekte op de vrachtwagen dat Nederland groter was dan het Nederwoud.

  Na enige jaren is Andries begonnen te rijden bij de verzinkerij. Vanuit dit bedrijf kwam op een gegeven moment de vraag of Andries of hij voor zichtzelf wilde beginnen? “Het zat zo”, vertelt Andries: “als ik voor mezelf zou gaan rijden kon ik de vrachtwagen van het bedrijf overnemen.” Een kans die met beide handen werd aangegrepen. Het was april 1974, de start van een familiebedrijf was een feit. Vijftig jaar later is de verzinkerij uit Dieren nog steeds klant van het Lunterse transportbedrijf. De kern van dit langdurig contact zit in het levensmotto van Andries. “Wat we beloven doen we. Correct zijn naar de klanten en gewoon nuchter met beide benen op de grond blijven staan.” Dit hebben zijn zoon Marco en schoonzoon Jan Schimmel en dochter Linda ook in zich. Samen vormen zij het driemanschap Van den Top Transporten.

Nieuw op De Stroet

Vanuit de eerste vrachtwagen groeide het bedrijf uit tot een wagenpark van 15 wagens, die hun basis hebben op De Stroet. Het bedrijventerrein was in 1991 nog maar net geopend, of daar streek Van den Top Transporten neer in een fonkelnieuw pand.  Het verhuisde vanaf de Vaarkamperengweg waar de hal te klein was geworden. Vanaf 1984 huurde Andries deze hal van de fam. Van den Heuvel. Voordat de hal echter bedrijfsklaar was moest deze, na een brand, eerst wel grondig worden opgeknapt. “Dat hebben we toen gedaan”, is de eenvoudige verklaring. Elkaar helpen was toen al gewoon in het dorp Lunteren.Het bedrijf groeide en Lunteren groeide ook, een transportbedrijf in hartje Lunteren bleek uiteindelijk ook niet de ideale situatie.

Het nieuw geopende bedrijventerrein De Stroet bracht uitkomst voor de zes wagens van het transportbedrijf. Van den Top Transporten was een van de eerste bedrijven die er zich vestigede.

De keuze voor De Stroet was een tactische, aan de voet van de op- en afrit van de A-30. Dit vormde een snelle verbinding door het gehele land. 

Anno 2024 is het bedrijf uitgegroeid tot een wagenpark van 15 vrachtwagens voor het vervoer van Vervoer van staalconstructie, speciaal transport, transport van kozijnen en glas, zeecontainer transport en plaatsen van glas met auto kraan. Andries begon in 1974 met een DAF 2000 DU, momenteel bestaat het wagenpark uit Scania, Volvo en MAN vrachtwagens.

Visitekaartje van de klant

Hard werken hebben ze bij Van den Top altijd gedaan en ze zullen het ook blijven doen. Want de wijze woorden die Andries in 1974 vanuit de Verzinkerij Dieren mee kreeg realiseren ze zich er nog steeds: “Jullie zijn het visitekaartje van het bedrijf. Ga daar zuinig en goed mee om.”

Lees hier de online krant van deze week.