Les Babeluttes: Acrobatiek met een dosis humor

Henk de Rooy

LUNTEREN – Hoog in de lucht, tussen de bomen, zweefden zij: Les Babeluttes. Hun show De Modjo werd gadegeslagen door tientallen kinderen met ouders, opa’s en oma’s. Plaats van handeling uitzichttoren De Koepel in Lunteren.

Het team van de Koepelcommissie had wederom een succesnummer naar deze markante plek weten te halen. Na afloop waren er handtekeningen van het duo Joanne (België) en Moria (Nederland) en spekkies en limonade van de Koepelcommissie. Het optreden van Les Babeluttes werd mogelijk gemaakt via de Ede-Doet bonnen.

Les Babeluttes

Met een: “Hooggeëerd publiek …”, werden Les Babeluttes aangekondigd. Al wie er kwam? Geen Joanne en Moria. Dus liet stalspreekmeester Gert-Jan zijn stem luid en duidelijk horen en wederom klonk het: “Hooggeëerd publiek …”. De kinderen klapten hun handen blauw en ja, tussen de bomen door, was er beweging te zien.

Als twee verlegen dames die de weg kwijt waren in het Luntersche Buurtbosch gluurden zij naar het publiek. Schuchter werden de veilige bomen verlaten en daar verschenen Les Babeluttes ten tonele.

Het publiek en de schitterende locatie hadden de harten van het duo veroverd. De interactie met de aanwezigen ging niet alleen via de kinderen, maar ook volwassenen werden bij de acts betrokken. Zoals het moment dat beide dames toch graag aan de trapeze wilden hangen. Een schoen bracht uitkomst en daarmee ook de hilarische lach bij de aanwezigen.

Clowneske humor

Zwevend tussen de bomen, alsof er geen trapeze zou zijn, lieten Les Babeluttes hun publiek genieten van acrobatische toeren. Of zij ooit wel een mooiere locatie voor hun optreden hadden gehad? Na een aarzeling en op aandringen van de verslaggever werd hiermee volmondig ingestemd. Met een: “Wat een geweldig mooie plek en zo sfeervol”, spraken Joanne en Moria hun waardering en bewondering uit om in het Luntersche Buurtbosh te mogen optreden.

Weer met beide blote voeten op de bosgrond werd de interactie met het publiek voortgezet. Met mimiek en clowneske humor hielden zij de aandacht van de kinderen. En niet alleen zij maar ook allen die de tocht naar De Koepel hadden ondernomen genoten zichtbaar van het wervelende optreden.

Spontaan en grappig

En weer ging Joanne de lucht in, waar Moria, hangend aan de trapeze haar opving. Alsof zij van geen gewicht waren, zweefden beiden, als zijnde vrij van zwaartekracht, in het domein van de vogels.

Spontaan, grappig en wervelende acties en in een vlot tempo werd het publiek, gedurende show, gevangengehouden. En, elke beweging van Les Babeluttes werden door de kinderen gevolgd. Zij zaten op de eerste rang, geheel vooraan, om maar niets van hun idolen van deze middag te missen.

Het oogde zo eenvoudig, het was toegankelijk en spontaan, maar wat een vakmanschap. Hier waren twee professionals bezig en wat het duo speciaal maakt: Kinderen snappen de humor. Een bijzondere voorstelling.

Met een diepe buiging naar het hooggeëerde publiek beëindigden Joanneke en Moria de show op Nederlands mooiste locatie: De Koepel in het Luntersche Buurtbosch.

Tegelijkertijd spontaan, grappig en adembenemend, is deze show een verademing, die toeschouwers in staat stelt om zich even los te maken van hun dagelijks leven en met een lichte geest naar buiten te komen. Het is deze ontdekking van twee persoonlijkheden in hun complexiteit, medeplichtigheid en spontaniteit die de show in een ontroerend moment brengt. De enscenering van vriendschap met zijn momenten van waanideeën, muggenzifterij, maar ook diepte, brengt vreugde en wekt de interesse van jong en oud.

De Modjo is een show voor alle doelgroepen: buiten, met een luchtportaal, of binnen met een luchtgreep (minimaal 5,50 meter hoog), het is ontworpen voor “off-road”.

De twee artiesten communiceren met het publiek en brengen rijkdom in de show. In een paar woorden is Le Modjo een combinatie van clownhumor, muziek (accordeon) en circusdisciplines (acro carried en trapeze).

 

Lees hier de online krant van deze week.