Heerlijke, vette haring!

Willem de Frel

Elk jaar kijk ik ernaar uit, de Hollandse nieuwe. Vanaf het moment dat de nieuwe haringen weer worden aangeboden ben ik er als de kippen bij. Dit jaar was dat niet in Lunteren maar in Zeeland waar wij een korte vakantie vierden. We verbleven in Vrouwenpolder en in het dorp staat al jaren een uitstekend gesorteerde viskraam. Alleen al de gedachte aan een Hollandse Nieuwe deed mij het water in de mond lopen. Ik kon niet wachten en toog nog voor het ontbijt naar de viskraam van Wachters. Ik vind het belangrijk dat de haring vers van het mes komt, schoonmaken en meteen naar binnen laten glijden. De verrassing was groot, nog nooit heb ik zulke lekkere en hele vette en romige haring geproefd, gewoon een delicatesse!

Met een uitje

Mijn toenmalige partner in de wijnhandel, Fried Rijsemus was in Ede natuurlijk ook bekend als exploitant van een viswinkel en groothandel samen met zijn broer Henk. Fried zei het mij met regelmaat, een haring eet je ZONDER ui, echter ik vind de combinatie gewoon lekker.

Hollandse Nieuwe?

Ja dat houden we erin, echter je moet weten dat onze haringen in het noorden van de Noordzee worden gevist door Deense en Noorse vissers. Hollandse vissers zorgen wel voor het ontkoppen en het kaken van de haringen waarna het rijpingsproces op gang komt. De ingewanden en de kieuwen worden verwijderd maar de alvleesklier blijft zitten, de enzymen daarin zorgen namelijk voor de rijping. Vervolgens worden de haringen in vaatjes gepekeld. 

Haring is supergezond!

Niet voor niets luidt het gezegde ‘Zo gezond als een vis’. Vis en ook haring bevat veel vitamines en hoort daarom thuis in een gezond voedingspatroon. De gezondheidsraad adviseert om minimaal 1X per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, boordevol vitamines, eiwitten en mineralen. Het gaat hier om goede vetten, zogenaamde Omega-3 vetzuren, goed voor hart en bloedvaten. Vis bevat Vitamine A, goed voor je ogen, huid en goed voor de weerstand. Vitamine D voor stevige botten en tanden, de hersenen en het voorkomen van depressies. Vitamine B12 voor de aanmaak van rode bloedcellen, goede werking van het zenuwgestel. Jodium voor de goede werking van de schildklier. Selenium voor de ontwikkeling van het zenuwgestel. 

Voor vettige en romige haringen ga je naar:

De Lunterse Beek, Molenparkweg.

De Ederveense visspecialist, Wilbrinkplein.

Lees hier de online krant van deze week.