Hoe komt de jeugd veilig thuis? Eerst een plan, dan pas de weg op

Ouders zijn blij als hun kind ’s avonds weer veilig thuis is gekomen. Als ouder vertel je jouw kinderen dat ze goed moeten opletten en je hoopt dat ook de andere weggebruikers hun hoofd er bij hebben als ze achter het stuur zitten. Arjen Droog is zo’n ouder, hij zegt hardop wat veel andere ouders denken. 

Tweehonderd scouts de weg op

Arjen Droog woont in Lunteren. Als voorzitter van de scouting Lunteren is hij verantwoordelijk voor meer dan 200 scouts. Hij maakt zich zorgen over de kinderen die na een scoutingavond naar huis fietsen. Zijn oproep is daarom ook: ‘Zullen we ervoor zorgen dat onze kinderen veilig thuiskomen na het kampvuur?’ 

Wie komen ze onderweg tegen?

Arjen: “Met onze scouts organiseren we regelmatig ’s avonds activiteiten, zoals een kampvuur. Na zo’n gezellige avond fietsen de meeste kinderen vanaf 11 jaar alleen naar huis. We zitten hier op een vrij afgelegen plek. Dat betekent dat de kinderen over de plattelandswegen moeten fietsen. Dit zijn wegen waar 60 kilometer per uur gereden mag worden en waar het fietspad niet gescheiden is van de auto’s. Ik wil niet dat ze hier iemand tegenkomen die met te veel alcohol op achter het stuur zit. Mijn eigen kinderen van 13 en 15 jaar zitten ook op scouting, ik moet er niet aan denken dat er iets met hen gebeurt onderweg.” 

Wat wil je tegen de inwoners van Lunteren zeggen?

“Alcohol en autorijden gaan niet samen. Stap niet achter het stuur als je gedronken hebt. Regel voordat je gaat drinken hoe je thuis komt en zorg dat je een plan hebt. Je draagt niet alleen verantwoordelijkheid voor jezelf, maar ook voor kwetsbare verkeersdeelnemers die je onderweg tegenkomt.”

Wat is jouw eigen plan?

“Ik drink zelf niet, dus dat is een gemakkelijk plan. In de opvoeding van mijn kinderen zijn we ook duidelijk. Ze drinken niet voor hun 18e. Die interesse is er nu gelukkig ook nog niet. Bij de scouting hebben we een duidelijk beleid op alcohol. Er wordt niet gedronken als er jongeren onder de 18 jaar aanwezig zijn. Wanneer er alleen 18+ leden zijn, wordt er weleens een biertje gedronken. Niemand stapt dan achter het stuur. Ze leggen dan in het scoutinggebouw een matje neer en blijven slapen. Dat is ook een plan.”

De campagne “Eerst een plan”

Je bent één van de gezichten van de campagne “Eerst een plan”. Waarom heb je hiervoor gekozen? “Ik had de campagne al eerder voorbij zien komen. De campagne is een oproep van bewoners aan bewoners. Het gaat erom dat je een plan maakt over hoe je veilig thuiskomt. Ik heb de campagne thuis aan de eettafel met onze kinderen besproken. Een sterke campagne en een goed initiatief.”

Nieuw Lunterse Nacht

De oproep van Arjen was ook zichtbaar tijdens de Nieuw Lunterse Nacht op 31 december. Hier vierden zo’n 1.400 Lunteranen het nieuwe jaar. Tijdens de avond konden bezoekers blazen, om te kijken of ze nog veilig in de auto konden stappen. Veel feestgangers reageerden positief op de campagne: het onderwerp leeft onder de inwoners van Lunteren en de mensen staan achter de boodschap. De meeste feestgangers hadden vooraf nagedacht over hoe ze veilig thuis konden komen: ze kwamen lopend of met de fiets naar de Nieuw Lunterse Nacht. 

Lees hier de online krant van deze week.