Maatjesproject voor statushouders in gemeente Ede

REGIO – Toen er in oktober 2015 duidelijk werd dat er in Ede een noodopvang zou komen op de Mauritskazerne, ontstond het burgerinitiatief Coördinatie Vrijwilligers Vluchtelingen Ede (CVVE). Zij helpen o.a. statushouders te integreren, dit doen zij op verschillende manieren waaronder het maatjesproject.

“Er zijn mensen die bij ons komen en zelfstandiger willen worden,” vertelt Linda, coördinator van het maatjesproject. “Zij willen weten hoe het OV werkt of leren fietsen. Maar ook gewoon gezellig theedrinken en elkaars cultuur leren kennen.” 

Uit deze behoefte ontstond het maatjesproject. Hierin worden statushouders gekoppeld aan iedereen die ze met allerlei zaken wil helpen of gewoon gezellig contact wil bieden. 

“Laatst hebben we een gezin gekoppeld aan een zeventienjarige jongen die hier alleen woonde. Hij miste zijn familie heel erg en wilde het liefst een gezin om zich heen om af en toe bij te komen. Daar is echt een mooie band ontstaan. Zo gaan ze samen eten, spelletjes doen en fietsen,” vertelt Linda.

Aanmelden

“Op de website van CVVE kun je je aanmelden voor het project. Hier heb je een formulier waar je kan aangeven wat je leuk vindt om te doen, wat je hobby’s zijn en in welke leeftijd je iemand het liefst zou willen begeleiden,” legt Linda uit over de aanmeldprocedure. “Daarna hebben we een intakegesprek met zowel de vrijwilliger als de statushouder.”

“Tot op zekere hoogte is het geheel vrijblijvend. Het is niet dat je er gelijk iedere week 8 uur aan vast zit. Al is het maar voor een uurtje in de week of een aantal uur in de maand om iemand te leren fietsen. Daar zijn we al heel erg blij mee.” Voor de mensen die bang zijn dat ze te weinig kunnen bieden, verzekert Linda: “We hebben weleens vrijwilligers die zeggen: ‘Wat hebben we nou eigenlijk gedaan?’ Maar voor de mensen die je ermee helpt betekent het heel veel.”

“Zo hadden we laatst een meisje van zestien die zich aanmeldde omdat ze geraakt was door verhalen over de hulp die haar ouders 25 jaar geleden hadden gekregen,” sluit Linda af over de impact die iets kleins kan hebben.

Meer informatie kan je vinden op www.cvvede.nl

Lees hier de online krant van deze week.