OLD Volkstoneel: waar zullen ze het dit jaar over hebben?

Henk de Rooy

LUNTEREN – Het is vrijdag 25 augustus 2023. De 45ste Oud Lunterse Dag is deze middag van start gegaan. Op het Nieuwe Erf is alles in gereedheid gebracht om de bezoekers voor het OLD Volkstoneel te ontvangen. Het journaal op tv is nog niet afgelopen, of de eerste mensen nemen al plaats op de stoelen. Het is nog ver voor half zeven.

Ruim voor zeven uur zijn alle stoelen bezet en uiteindelijk is er op het nieuwe Erf geen doorkomen meer aan.

Het gesprek

Vooraan hebben, zoals elk jaar, twee vriendinnen op hun vaste plek plaatsgenomen. Ze hebben ruim te tijd de laatste nieuwtjes uit te wissen. Luister mee met het gesprek van de twee vriendinnen.

“….. drukker wordt. 

Waar zal het toneel dit jaar over gaan?  Ben er wel benieuwd naar? 

Ja, ik ook en heb er nog niets over gehoord. Wel knap dat ze het elk jaar weer geheim weten te houden.

Ja, dat klopt. Zelfs in de Lunterse Krant heb ik niets over gelezen.

Toch wel! Weet je dat niet meer? Net voordat de vakantie begon. Die De Rooy was op een oefenavond geweest. Er heeft nog een foto bij gestaan ook.

Nu je het zegt. Het begint mij te dagen. Had hij het niet over die kikkers die Wolter maar met moeite in de kruiwagen kon houden? Ook geen wonder, want Wolter doet net zo hard mee. Is het dan gek dat zo’n oefenavond uit de hand loopt.

Het was trouwens een leuk verhaal. Heb toen gelezen dat hij ook nog een avond heeft meegedaan.

Wie?

Die van de Lunterse Krant!

O, ja. Dat klopt. Er waren er een paar niet en toen heeft hij de tekst van ene Willem gedaan. Het schijnt hem nog bar tegengevallen zijn. Stond er toen niet geschreven dat hij respect en waardering voor de groep heeft gekregen? Dat hij er zijn hoed voor af nam? Dat mag ook weleens een keer na al die jaren.

Ik vind het elk jaar toch maar weer een hele prestatie zoals ze dat weer doen. Je moet het maar kunnen en dan dat dialect hè. Ik vind het knap!

Stond er in dat verhaal ook niet dat De Rooy zich ergens over verbaasde?

Wacht, ik pak het uit mijn tas. Even de bril opzetten.

Heb jij het uitgeknipt dan?

Ja, doe ik altijd. Had het van de week al in mijn tas gedaan. Ha kijk, hier heb ik het.

Ja, hij schreef dat het ergens niet klopte, dat tijdens de repetities nieuwerwetse dingen werden gebruikt. De test oplezen van een vel papier is er tegenwoordig niet meer bij. Het gaat nu via die moderne telefoons, de IPhone. Hijzelf werd tijdens het invallen er niet goed van. 

Eerst een paar vellen papier. Dat ging crescendo, schrijft hij hier. Maar toen, moest hij verder op de IPhone. Dat werd het ‘m niet, zat je er met je vinger iets naast op het scherm, zat je opeens weer geheel ergens anders in de tekst. Neen, dat nieuwerwetse gedoe vindt hij maar niets.

Wie?

Die De Rooy die dit verhaaltje heeft geschreven.

O, ja, ja.

Volgens mij ben je er met je gedachten geheel niet bij?

Ja, ja, maar ik kijk naar het toneel, ze beginnen er zowat aan. Kijk daar loopt Gert Jan van De Koepel. Die haal je er altijd zo uit.

Nu effe stil, want ze gaan beginnen.

Nog een pepermuntje?”

Lees hier de online krant van deze week.