Brandweer Lunteren op weg naar de 100.000 abonnees

LUNTEREN – Wat begon als een hobbyproject van brandweerman Tom Heebink (bekend van Tom & Tineke Dierenspeciaalzaak) is inmiddels uitgegroeid tot een YouTube kanaal met tienduizenden volgers uit binnen- en buitenland.

Bepakt met verschillende GoPro camera’s legt Tom de gehele uitruk van Brandweer Lunteren vast. “Je wilt mensen toch het mooie vak laten zien. En dat het meer inhoudt dan de meeste mensen denken,” legt Tom uit over het doel van de filmpjes. “Dus echt van begin tot het einde, alles laten we zien. Niet alleen het fikkie,” vervolgt hij. Hiermee doelt hij op de 112-nieuwssites die vaak enkel een kort filmpje van de brand maken.

Proces

De video begint dan ook vaak met de bewakingsbeelden van Tom & Tineke, waarin hij met zijn dagelijkse werkzaamheden bezig is. Als vervolgens de pieper gaat rent hij naar zijn mountainbike om zo snel mogelijk bij de kazerne aan de Zilvervoslaan te zijn. Vervolgens komen de andere brandweerlieden aangesneld. 

Na afloop bekijkt Tom de beelden en beoordeelt hij of het geschikt is voor publicatie. “Ik heb vijf camera’s dus als je een uur onderweg bent, heb je al gauw vijf uur aan beeldmateriaal,” vertelt Tom.  

Daarnaast vindt hij het ook belangrijk dat de privacy van de betrokkenen wordt gewaarborgd. “We hebben weleens dat mensen niet echt op een filmpje zitten te wachten. Maar als ze het filmpje dan vooraf hebben gezien vinden ze het mooi om te zien wat er allemaal wordt bewerkstelligd om hulp te kunnen verlenen.” Volgens Tom is dit ook deels de verklaring van het succes. 

Dat het kanaal het goed doet is voornamelijk terug te zien aan de kijkcijfers. Zo hebben ze bijna 50.000 abonnees en is hun beste filmpje bijna een miljoen keer bekeken.

Bekendheid

“Het leeft ook echt in het dorp,” vertelt Tom. “Altijd als er weer een filmpje online is gekomen dan zijn er klanten die erover beginnen,” vervolgt hij. Niet alleen in het dorp ook ver buiten het dorp worden de brandweermannen herkend. “Er zijn weleens een paar jongens voor hun werk aan de andere kant van het land geweest. Dan zeggen mensen: ‘ik ken jou ergens van’. En dan in een keer schiet het te binnen,” vertelt Tom lachend. 

Ook al worden de mannen herkend, genieten ze niet dezelfde faam en rijkdom als hun mede-YouTube sterren. “We verdienen er wel aan, maar mensen moeten niet denken dat we in een Lamborghini Urus kunnen rondrijden,” vertelt Tom. 

Op dit moment zijn de kosten zelfs nog hoger dan de baten. “Je hebt een ‘dikke’ computer nodig om de filmpjes te bewerken. Als je er een leuk liedje onder wilt, dan moet je voor de rechten betalen. En we laten de filmpjes in het Nederlands en Engels vertalen, zodat mensen uit andere gebieden ons Lunterse dialect kunnen verstaan,” vertelt Tom over wat er allemaal bij komt kijken.

Als er naar de toekomstdoelen wordt gevraagd, vertelt Tom dat het hem heel leuk lijkt om de 100.000 abonnees te behalen. “Bij de honderdduizend abonnees krijg je een bokaal van YouTube en die zouden we heel graag in de kazerne willen zetten,” sluit Tom af.

Lees hier de online krant van deze week.