Onverhuld: Op reis in de kringloopwinkel

Het maken van een reis is vaak belangrijker dan het doel er van. Denk maar aan de Griekse held Odysseus die na de verovering van Troje er 10 jaar over deed om weer thuis te komen. Op die terugreis moest hij vele beproevingen doorstaan. Toen hij uiteindelijk weer op Ithaka was herkende alleen zijn hond hem nog (en viel dood neer) en voor zijn vrouw was hij een vreemde. Moraal van dit verhaal, Odysseus die eerst nogal naast zijn schoenen liep, was door alle gebeurtenissen een ander mens geworden. 

Tolkien liet in Lord of the Rings totaal verschillende personen op reis gaan met als doel het kwaad te stoppen. Dat laatste lukte, maar dat einde was tevens een nieuw begin van het kwaad, dat altijd blijft sluimeren. Op reis werden die verschillende personages zoals een elf, een dwerg, een ridder en een paar jongens gezworen vrienden en verenigd met elkaar. Daar ging het om.

Laatst was ik in Lunteren en bezocht het Kerkerf, een kringloopwinkel. In die winkel maakte ik een reis. Ik zag boeken van Annie M.G. Schmidt, waar kinderen de hoofdrol hebben en volwassenen steevast nogal typisch zijn of weinig van de kinderwereld begrijpen. De oorlogsboeken van Anne de Vries stonden er met titels als ‘De duisternis in’ en ‘Ochtendgloren.’ Koektrommels van Verkade, een beker van de Zending, veel Tupperware en talloze kop- en schotels. Ik doorstond geen beproevingen, smeedde geen vriendschappen, maar deed wel wat inzichten op. Wat waren de kinderjaren onbedorven, een jonge geest moet je zien te houden, blijf je verwonderen over bekrompenheid, zelfzucht en bureaucratie. Geborgenheid en gezelligheid met koekjes, help anderen en die Tupperware, duurzaamheid avant la lettre. Het leven is een reis, geniet van de mooie momenten, ervaringen en vriendschappen, laat dat je delen zijn, schiet die niet voorbij. 

De Kerst komt er aan.

Lees hier de online krant van deze week.