Lezing Culturele Kring Lunteren

LUNTEREN – Dinsdag 09 januari 2024 zal kunsthistorica mevrouw Lisette le Blanc een lezing verzorgen.  “Vijf Avant-Garde Vrouwen” In deze lezing zal aandacht worden gegeven aan vijf bijzondere vrouwen: Camille Claudel, Berthe Morisot, Fré Cohen, Käthe Kollwitz en Charley Toorop.

Deze vrouwen hebben een verschillende achtergrond. Ze maken deel uit van de avant-garde vanaf de 19e eeuw. De lezing laat zien waar je als vrouw tegen aan kunt lopen als je kiest voor het kunstenaarschap.

Camille Claudel en Käthe Kollwitz waren tijdgenoten en allebei waren ze beeldhouwster. De schilderes Berthe Morisot werd van huis uit gestimuleerd om te schilderen. Haar man stimuleerde haar om het werk te exposeren. Hun huis was een ontmoetingsplek van kunstenaars als Degas en Renoir. Charley Toorop groeide op in een milieu van kunst en cultuur en liep tegen dilemma’s aan. Ze vond het lastig om moederschap en schilderen te combineren en kiest uiteindelijk voor het laatste. Fré Cohen, van dezelfde generatie als Charley Toorop, had een praktisch beroep als grafisch kunstenaar. De lezing geeft ook een mooi tijdsbeeld.

De lezing wordt gehouden in het “Witte Kerkje”, aanvang 20.00 uur.  Gasten zijn van harte welkom. Entree: € 7,50 voor niet leden. Contact: telefoon 0318-482682

Lees hier de online krant van deze week.