Koningsdag in De Valk voor Stichting Denbi in Ethiopië

DE VALK – Ieder jaar vindt er in De Valk, tussen de Kattenbroekerweg en de Meulunterseweg, een Koningsdagevenement plaats. Deze dag die dankzij ca. 80/100 vrijwilligers plaatsvindt komt ten goede van Stichting Denbi.

Eén van de vrijwilligers is commissielid en Lunteraan, Wijnand van Deelen, die inmiddels zeven jaar betrokken is bij Stichting Denbi. “Ik ben in 2018 voor het eerst in Ethiopië geweest. Daar heb ik gezien dat Stichting Denbi echt een verschil kan maken. Normaal gesproken kan je bij een grote organisatie niet echt zien waar je geld blijft maar bij Stichting Denbi wel,” vertelt Wijnand over de stichting die sinds 2014 bestaat.

Begin

De stichting werd opgericht door enkele ondernemers en begon dan ook heel kleinschalig met twee personen: Berdien Coster en Aberash Alemayehu. Zij verleenden medische zorg vanuit een zeecontainer op de Maranatha Farm in Denbi, waar ook de naam van de stichting van afgeleid is. Die zeecontainer is dankzij de hulp van de donateurs en vrijwilligers uitgegroeid tot een volwaardige kliniek. 

“Toen ik er was, werd net de fundering van de kliniek aangelegd en in augustus 2018 is die in gebruik genomen. In de kliniek komen mensen voor de meest uiteenlopende dingen, van bevallingen tot aan brandwonden.” Op de site van Stichting Denbi wordt bijgehouden hoeveel mensen er al zijn geholpen. 

Ziekenhuis

Om de grote vraag voor medische zorg in de regio op te vangen wil de stichting een volwaardig ziekenhuis bouwen. “Het wordt niet zo groot als Ziekenhuis Gelderse Vallei, maar wel echt een flink ziekenhuis met dokters en chirurgen. Hier kunnen mensen, tegen een kleine vergoeding of onbetaalde arbeid voor degene die geen geld hebben, geholpen worden,” vertelt Wijnand. “Deze mensen zijn nu veelal overgeleverd aan het regeringsziekenhuis, waar ze soms wel anderhalve dag voor moeten rijden,” vervolgt hij. 

Daarnaast heeft de stichting ook een eigen ambulance waarmee ze plaatselijk hulp kunnen verlenen. “Die hebben we ook met geld van de koningsdagmarkt kunnen kopen,” vertelt Wijnand trots. 

Alleen voor de bouw van het ziekenhuis is veel meer nodig. “Waar we de kliniek hebben kunnen bouwen met behulp van bedrijven/donateurs uit de regio, komt er bij het bouwen van een ziekenhuis natuurlijk veel meer kijken. Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met Stichting Denhofe.”

Doneren

Om dit allemaal te realiseren zijn de donaties en de inkomsten uit Koningsdag hard nodig. “Vorig jaar hebben we een goed jaar gehad. We hadden gerekend op 6 à 7 duizend bezoekers maar dit waren er 10 duizend geworden. Hierdoor waren er wel wat problemen wat betreft parkeren en catering. Maar hier zijn we dit jaar helemaal op voorbereid.” Voor bedrijven zijn er verschillende donateurspakketten. Naast dat u de organisatie steunt, levert dit je als bedrijf ook wat op. Zo word je op verschillende netwerkavonden uitgenodigd en wordt uw logo gepubliceerd in verschillende media en op de website van Stichting Denbi.  

Voor meer informatie over de evenementen en Stichting Denbi kunt u kijken op www.hulpaanethiopie.nl

Lees hier de online krant van deze week.