Galerie Goudsberg in Museum Lunteren: ‘Lunteren is echt een kunstenaarsdorp’

LUNTEREN – Door de verbouwing van het museum Lunteren in 2019 was er, gestimuleerd door de toenmalige voorzitter van het museum, het verlangen naar een eigen galerie. Nadat Lunteren in de vorige eeuw decennialang een galerie heeft gehad, genaamd ‘Galerie aan de Kippenlijn’ in het spoorgebouw, werd het nu tijd voor een nieuwe..

“Lunteren is echt een kunstenaarsdorp”, vertelt Janna van de Kaa, die samen met Monica van der Hoff, Gerjo Hazeleger en Jelma van Roest betrokken is bij de galerie, die omgedoopt is naar ‘Galerie Goudsberg’. Dat Lunteren een kunstenaarsdorp is, komt voornamelijk door de bekende voormalige galerie in het spoorgebouw en de ligging van Lunteren. Bekende vooroorlogse kunstschilders zoals Anton Mauve en Jacobus Martinus Nefkens kwamen graag naar de Veluwe om het landschap te schilderen.

Het proces

Als je door de galerie loopt dan valt je vooral de afwisseling op en het kleurenspel. De exposities worden gevuld met steeds twee kunstenaars met ieder hun eigen expertise. “We bezoeken veel musea en kunstbeurzen. We hebben een hele grote database. En soms bieden kunstenaars zich ook gewoon aan, we maken gezamenlijk een keuze”, vertellen zij over het proces. De exposanten zijn ook heel gevarieerd. ”Het gaat ons er niet om of een schilder bijvoorbeeld abstract of impressionistisch werkt: wij willen juist die verscheidenheid laten zien.”

“We hebben Erik Zwaga gehad, die schildert heel realistisch à la Helmantel. Daarna hadden we Carel Loman, die had juist weer hele primaire kleuren… heel krachtig”, vullen ze elkaar aan. Halverwege iedere expositie is er een ‘Meet & Greet’ met de desbetreffende exposant. De galerie die zo’n honderd vierkante meter groot is, wordt vooraf aan de expositie ingericht door deze vrijwilligers. Zij kijken dan hoe de kunstwerken het beste ruimtelijk tot hun recht komen en naar de belichting. “We zijn een hele avond bezig met het inrichten van de ruimte en vaak ben je de dagen daarna nog aan het verschuiven”, vertellen de vrijwilligers die allen een scherp oog voor detail hebben. “De kunstenaars leveren hun werk alleen af. Ze richten zelf niets in. Dit is soms nog weleens lastig voor ze, maar na afloop zijn ze eigenlijk allemaal wel blij verrast.” Daarnaast hangt er ook een groot televisiescherm waarop een filmpje over de exposerende kunstenaars wordt afgespeeld, hierin laten zij hun atelier zien en hoe ze te werk gaan.

Wat is Kunst

De meest uiteenlopende exposanten hebben bij de galerie hun werk tentoongesteld, maar wat maakt nou een kunstenaar? “Er valt een onderscheid te maken tussen hobbyisten en professionele kunstenaars. Wij richten ons op die laatste groep.” Maar wat is het verschil en wie bepaalt dat? “Een professionele kunstenaar is in principe iemand die ervan kan leven”, leggen ze uit over het onderscheid tussen de twee.  

Het filosoferen gaat verder en we belanden bij de vraag: “Wat is dan kunst?”. Zes bedenkelijke ogen richten zich naar het plafond en na een kleine stilte valt het antwoord. “Kunst moet wat losmaken! Het kan je boos maken, verdrietig maken… maar het moet vooral wat met je doen”, legt Gerjo uit over haar definitie van kunst. Want zelfs het grootste online baken van kennis, Wikipedia, heeft er geen eenduidige definitie van.

Exposities 

Op het moment van het gesprek worden de werken van Greetje Feenstra uit Harich en Wilma Bruinsma uit Huizen tentoongesteld. Vanaf 12 april is het werk van de Lunterse kunstenares Jenneke van Putten te zien. Zij maakt abstracte schilderijen met figuratieve elementen. Vanaf 19 mei tot 3 september is de expositie: ‘Bijzonder Alledaags’ met schilder Jasper van Deutekom (Arnhem) en keramist Jacqueline Tijssen (Huizen) in de galerie te zien.

Daarna van 10 september tot 31 december zijn de werken van Greetje Sieders en Hanneke van Doorn (beiden uit Den Haag) in de galerie te zien. In 2023 staan alvast de exposities van Jan van Lokhorst, Peter Schipper en Chris Rodenburg gepland.

Meer informatie kunt u vinden op de website: www.museumlunteren.nl

Lees hier de online krant van deze week.