Lokale ondernemers zetten zich in voor Malawi

REGIO – Een paar honderd kilometer van de oostkust van Afrika onder Tanzania bevindt zich het land Malawi. Onbekend voor velen maar inmiddels bekend terrein voor een aantal lokale ondernemers.

Onder de vlag van Tree of Life vlogen de Ederveense broers, Rinie, Geurt en Arjan van de Vliert in 2019 voor het eerst naar het Afrikaanse land. Hier bezochten zij de boerderij in Kasinje die deels in Nederlandse en deels in Canadese handen is en beheerd wordt door stichting Tree of Life. “Ik heb een foto van het gebied gezien die ze met de satelliet hebben gemaakt. Dan zie je ook dat het gebied is afgebakend, in de zin van dat alles groener is geworden,” vertelt Rinie over wat er de afgelopen jaren allemaal is veranderd in positieve zin.

Landbouw

Terwijl de Canadezen zich vooral met het medische gedeelte bezig houden gebruiken de Nederlanders hun kennis voor de (land)bouw. Hiervoor is een opleidingscentrum gebouwd; om op een duurzame en effectieve manier aan landbouw te doen. 

“Vroeger werd na de oogst de maisstengel afgehakt en in de fik gestoken. Maar nu bedekken ze de bodem met de stengels en bladeren en leren ze om het als compost te gebruiken. Bij regen spoelt niet de grond weg, maar blijft de bodem vochtig en groeien er organismen die de grond vruchtbaarder maken. Ook hebben ze geleerd om in rechte lijnen te poten waardoor er een grotere en betere oogst is te behalen,” vertelt Geurt over wat de bewoners in het opleidingscentrum leren. “Het is eenvoudig en effectief, waardoor een gemiddelde boer tot wel vier keer zoveel oogst heeft. We pakken hiermee een belangrijke oorzaak van het armoedeprobleem aan.”

“Als je niet in je eerste levensbehoefte bent voorzien. Dan krijg je nooit de rust om op lange termijn te denken. Doordat ze dat nu wel hebben kunnen ze zich beter focussen. En ook de verscheidenheid van voedsel helpt hierin mee. Zij hebben jarenlang eigenlijk alleen maar maïs gegeten. Dat is voeding voor de maag, maar geen voeding voor het brein. Het is heel eenzijdig.” Op deze manier hoopt de organisatie een basis te leggen zodat de compound, ter grootte van de provincie Utrecht, zelfvoorzienend kan worden. Ook de kinderen op school krijgen een tuintje zodat ze op vroege leeftijd al landbouw leren te bedrijven.

Bouw

Naast het opleidingscentrum is er ook een voedselbos, basisschool en een watertoren voor de irrigatie en stromend water. De broers die in Nederland werkzaam zijn in de bouw hebben hieraan meegeholpen. “Er is daar geen hijskraan of iets dergelijks dus alle spanten werden met de hand getild. Dan vraag ik: kunnen er morgen 20 jongens helpen, en dan zijn er gewoon 20 jongens om 7 uur. De volgende dag heb ik er dan 10 meer nodig en dat is ook geen probleem,” vertelt Rinie over het enthousiasme en toewijding van de lokale bevolking.

Naast de drie broers zijn er ook meerdere Nederlanders naar het land afgereisd om te helpen. “Nu zijn er in korte tijd jongens/mannen drie of vier keer geweest, omdat ze zo graag de watertoren af wilde maken.” 

In maart 2023 wordt er weer een container met goederen verscheept naar Malawi, waarna er een groep afreist om een medisch centrum te bouwen. 

Hulp

Voor hulp leunt de organisatie niet enkel op handen, maar ook donaties in de vorm van spullen of geld. “Zo was er iemand die druppelslang heeft gedoneerd voor de watertoren,” vertelt Rinie “En is er door lokale ondernemers gereedschap gedoneerd,” vult Geurt aan. Vanuit de Bethelkerk in Veenendaal is er de afgelopen tijd geld ingezameld om honderden gezinnen te kunnen trainen in duurzame landbouw.

25 november 2022 vond de opening van de nieuwe bedrijfshal plaats van Bouwbedrijf van de Vliert. In plaats van cadeaus werd er een gift gevraagd voor Malawi wat resulteerde in een cheque van €11.600 die op 1 december jongstleden is overhandigd aan Christiaan van de stichting Tree of Life. “Maar het gaat niet enkel om geld maar een stukje van je rijkdom wat je kan delen. Dat kan in iedere vorm zijn.” sluit Geurt af.

Doneren kan via inzamelactie.

Lees hier de online krant van deze week.