Internationale Honda CB1100R club doet Lunteren aan

LUNTEREN – Begin jaren 80 lonkte het succes in de motorracerij voor Honda. Om deze lokroep te beantwoorden besloten zij de luchtgekoelde Honda CB1100R te ontwikkelen voor de Streetbike klasse. Anders dan in de Koningsklasse wordt er in deze klasse enkel met productiemotoren gereden. 

Honda boekte met zijn Honda CB1100R meteen succes. Omdat de voorwaarden van de Streetbike klasse was dat het een productiemotor moest zijn, werden er ook een aantal voor de gewone markt gemaakt. Dit waren er in totaal 1050 van de eerste serie, waarvan Wout van Veldhuizen uit Lunteren er één van in zijn bezit heeft. Vol passie vertelt hij dan ook over zijn “all-time-favourite’, terwijl wij door zijn schuur vol met motoren lopen.

In zijn schuur staan verschillende vergelijkbare modellen die door Wout gerestaureerd worden. “Voor een restauratie ben ik gemiddeld zo’n 3 tot 400 honderd uur kwijt. Maar dan gebeurt ook echt alles. Alle lagers en keerringen worden vervangen, frame delen gecoat. Zelfs de bouten en moeren worden gepolijst en opnieuw verzinkt,” vertelt Wout over het proces. De motoren zien er dan ook uit alsof ze net van de fabrieksband zijn komen rollen.

Honda CB1100R club

Zoals dat eigenlijk voor veel speciale modellen van motoren en auto’s geldt, is er ook een club voor de Honda CB1100R. Dit is een hechte club met liefhebbers vanuit de hele wereld. Deze puristen zien hun motoren dan ook het liefst zo origineel mogelijk. Maar zoals dat niet per se voor iedere verzamelaar geldt wordt er door deze club wel fanatiek gereden. Zo wordt er sinds 2002 om het jaar in verschillende landen door één van de leden een toertocht gereden, m.u.v. de coronajaren. 

Plekken waar deze tochten hebben plaatsgevonden zijn o.a. Duitsland, Zwitserland en het bekende Engelse eiland Isle of Man. Sinds afgelopen weekend mag ook Lunteren zich in dit rijtje scharen. Deze tocht werd georganiseerd door Wout en nog een Nederlandse clubgenoot. “Er doen zo’n 70 rijders mee, waaronder één uit Australie en eentje uit Canada,” vertelt Wout.

De tocht begon zaterdag vanuit de Wildwal – waar de rijders ook overnachten – door Lunteren richting Kootwijk om vervolgens via Hoog Soeren en Asselt in Renswoude te belanden. In Renswoude wordt er bij de Honda Goldwing specialist Biker’s Best gestopt om te lunchen. Op de terugweg werd er op ‘t Nieuwe Erf in Lunteren een groepsfoto gemaakt. “Het is een geweldig geslaagd weekend geweest. Alle buitenlandse deelnemers waren vol lof over de omgeving van Lunteren en over het groepsverblijf de Wildwal,” eindigt Wout van Veldhuizen. 

Lees hier de online krant van deze week.