Motorcoureur Luuk de Vries op avontuur in Spanje

Door de Ramshoek gaat het, op weg naar de Geert Timmerbocht. Snel kijkt hij onder z’n armen door. De concurrentie is in zicht en tracht aan te sluiten. De afstand is te groot. Dat zien ook de tienduizenden landgenoten op de tribunes. Een golf van geluid begeleidt hem naar de zwart-wit geblokte vlag. Zijn crew hangt in de hekken bij start/finish. Zaak is het nog even de concentratie te behouden. Hij zal niet de eerste zijn die zich verslikt in de Geert Timmerbocht. Opletten nu! De bochtencombinatie wordt vloeiend genomen en dan, voor de laatste keer deze race, gaat het gas er vol op. Met kippenvel over zijn hele lijf komt Luuk de Vries over start/finish. Met zijn 19 jaar is de Lunteraan een van de jongste winnaars van de Dutch TT van Assen. De laatste de hem voorging was Hans Spaan in 1989, thans een eeuwigheid geleden. Ook illustere namen als Jack Middelburg en Wil Hartog gingen de jonge Luuk de Vries voor. Met deze overwinning schaart hij zich in een select gezelschap van Nederlandse TT-winnaars.

Toekomstmuziek? Wie weet?

Een feit is wel dat de 11-jarige Lunteraan Luuk de Vries in 2023 zijn motorvleugels uitspreidt richting Spanje. In het komende seizoen ligt het zwaartepunt van zijn carrière in de Spaanse competitie: het MIR Racing Cup Cuna de Campeones (CdC) kampioenschap. Het is een competitie met verschillende klassen en leeftijdscategorieën, met onder meer de Moto 5. Mogelijk dat deze klasse een opstap kan zijn naar de Moto 4 en Moto 3 om uiteindelijk uit te komen in de Moto GP? Met als ultieme droom om ooit als winnaar van de Dutch TT van Assen te worden afgevlagd.

Nederlands Kampioen 2022

Zover is het bij lange na nog niet, al moet je als topsporter altijd blijven vooruitkijken en je doelen verleggen. Met deze insteek werd zaterdag 17 december in Zaal Floor Lunteren het succesvolle seizoen 2022 afgesloten met een avond voor de sponsors van Luuk de Vries Motorsport. De avond was ook een afsluiting van succesvolle jaren in de Molenaar competitie: 2021 Rookie kampioen en in 2022 Nederlands Kampioen Molenaar NSF100. Het resultaat van een ontwikkeling die op drie jarige leeftijd gestalte kreeg met een minibikecrossmotor. Zodra Luuk mocht deelnemen aan wedstrijden was hij een geduchte tegenstander. In zijn eerste jaar, 2019, werd hij al derde bij de junioren A RAP Holland competitie om vervolgens een jaar later in 2020 Nederlands Kampioen te worden in dezelfde klasse. Nu drie jaar later mag Luuk zich wederom Nederlands Kampioen noemen, maar nu in de Molenaar NSF100 klasse.

De basis van het succes ligt en lag in de genen van zijn vader Thijs de Vries. In zijn jongere jaren eveneens motorcoureur in de marge zoals hij het aangaf. “Mijn kwaliteiten lagen meer in het sleutelen. Ik heb dertien jaar als monteur de circuits afgereisd. Een mooie tijd.” Ervaring en kennis die hij heeft opgedaan, komt de ontwikkeling van zijn zoon Luuk goed van pas.De afgelopen twee jaar heeft Luuk deelgenomen aan de Molenaar Cup. Luuk: “Dat is een competitie met gelijkwaardig materiaal. Op de raceweekeinden komt er een truck van Molenaar met twintig gelijkwaardige motoren naar de circuits, zodat we allemaal op hetzelfde materiaal rijden. Dan komt het dus echt op de coureur aan. erop aan de motor zo goed mogelijk af te stellen. Vooraf aan de eerste training moeten alle coureurs een lootje trekken. Het nummer dat je trekt is dan ook het nummer van de motor waarop je dat weekeinde rijdt. Je weet dus nooit van tevoren op welke motor je rijdt.”

Luisteren naar de motor

Dan komt de ruim 13-jarige ervaring in het sleutelen van vader Thijs van pas. Maar ook Luuk heeft zich ontwikkeld tot een motorcoureur die precies weet hoe zijn racemotorblok functioneert. Het is voorgekomen dat hij zijn team aangaf dat er iets niet klopte. En dat zijn vader het in eerste instantie het niet geloofde. Dit is de kracht van Luuk. Het is niet alleen maar het gas vol open, maar ook luisteren naar je materiaal. Zeker tijdens de trainingen. Het team van Luuk de Vries Motorsport bestaat uit motorcoureur Luuk de Vries (11 jaar), technische man vader Thijs en Alain Carree (race ervaring). Deze laatste was vroeger zelf coureur met een wisselend succes. Zijn ervaring brengt hij weer over op Luuk. Thijs de Vries en Alain Carree kenden elkaar uit het motorcircuit en raakten aan de praat. Met als gevolg dat Luuk een ijzersterk team achter zich heeft staan.

 

Gunstig klimaat

Een team dat Luuk de Vries Motorsport nodig zal hebben in het nieuwe seizoenjaar van 2023. Dan staat er een echte uitdaging op het programma voor de jonge Luuk. In Spanje gaat hij zich meten met de internationale top in zijn klasse. Vader Thijs: “We hebben gekozen om de carrière van Luuk in Spanje voort te zetten, omdat daar het gunstigste klimaat is voor de ontwikkeling van Luuk als motorcoureur. Het is een goede stap in zijn ontwikkeling omdat de competitie internationaler is en de Moto 5 is een 250 cc motor met 17 inch wielen. Groter en zwaarder dan de 100 cc motor met 12 inch wielen waarop Luuk in Nederland rijdt. In Nederland blijft Luuk deelnemen aan de Molenaar Cup. Afgesproken is dat Luuk deze klasse combineert met de racekalender in Spanje. De races van de Molenaar Cup zien wij als serieuze trainingsweekeinden. Het opdoen van zoveel mogelijk race ervaring is belangrijk voor Luuk.”

 

Racen in Spanje betekend ook een logistieke uitdaging. Al is was dat alleen maar omdat Luuk als leerling van basisschool De Bron in Lunteren ook zijn verplichtingen in de schoolbanken heeft. Luuk hierover: “De school werkt super mee. Ze weten wat ik doe en steunen mij zoveel mogelijk in.” Zijn vader vult aan: “Vanaf het begin dat Luuk is gaan racen zijn we in gesprek met schooldirecteur Henk Drost. We hebben een camper en daarin heeft Luuk zijn eigen hoek, waar hij tijdens de raceweekeinden zijn schoolwerk maakt. Ook als we in Spanje zijn werkt Luuk online aan zijn schoolopdrachten.” Spanje betekent ook voor Luuk en zijn raceteam veel kilometers2.600 km overbruggen. Het Spaanse MIR Racing Cup Cuna de Campeones (CdC) kampioenschap bestaat uit acht raceweekeinden. Opgebouwd van de vrijdag (trainingen), de kwalificatie op zaterdag, met de races op zondag. Een logistieke uitdaging voor vader Thijs om deze weekenden in goede banen te geleiden. “We vliegen erheen en terug. Momenteel zijn de racedata nog niet bekend, maar zodra we deze weten maak ik een schema voor het seizoen. Ook hierin betrekken we De Bron.”

Het jaar 2030

Vooruitblikkend naar het jaar 2030, waarin Luuk als overwinnaar van de Dutch TT wordt afgevlagd. Het is een mooie droom voor al die fans en sponsoren van Luuk de Vries en zijn team. Zaterdag 17 december 2022 werd mogelijk een eerste stap in die richting gezet tijdens het feestje voor zijn sponsoren. Het luidde de start in van een avontuur in Spanje en mogelijk naar meer mooie overwinningen en resultaten. De ambitie van Luuk en het team Luuk de Vries Motorsport is om zo optimaal mogelijk de Spaanse competitie in te stappen en zich te meten aan het internationale startveld.

Luuk de Vries, een jonge motorcoureur uit Lunteren stapt in een Spaans avontuur.

 

 

 

Lees hier de online krant van deze week.