Repair Café Lunteren in Westhoffhuis vanaf heden iedere woensdag geopend

LUNTEREN – Sinds oktober 2022 is in het Westhoffhuis gestart met het Repair Café Lunteren. Inmiddels telt de groep 5 enthousiaste en deskundige vrijwilligers. 

Zij voeren kosteloos reparaties uit en kunnen ook instructie geven in het gebruik van apparaten of computerapparatuur en programmatuur.Vanwege groot succes is het café vanaf heden wekelijks op de woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Initiatiefnemer Henk van de Hee is blij met het succes: “We begonnen eerst met twee en als snel kwamen er meer bij vanuit diverse pluimage. Mensen die goed zijn met elektronica en computers. Zelf ben ik werktuigbouwer en heb altijd bij Akzo Nobel gewerkt op de researchafdeling.” 

“Het zijn voor ons allemaal puzzeltjes en ik doe het liever als een cryptogram of een kruiswoordpuzzel oplossen. En dit heeft nog zin ook natuurlijk,” legt Henk uit over de beweegredenen. Zij willen dan ook geen bijdrage voor de tijd, enkel voor de kosten van eventuele onderdelen.

Kleding

Naast elektronica is het ook mogelijk om kleine herstelwerkzaamheden te doen aan kleding. Het Repair Café wil hierin niet de lokale ondernemers in de weg zitten. Dus voor de grotere dingen verwijzen ze je door naar een lokale ondernemer. “Mobiele telefoons en dergelijke willen we eigenlijk niet aan beginnen, dat is echt heel specialistisch. We willen daarnaast ook voorkomen dat we een concurrent worden van mensen die er hun brood mee moeten verdienen,” legt Henk uit. “Je moet dus echt denken aan dingen die anders weggegooid worden of waarbij het te duur is om te repareren,” vervolgt hij.

Tot nog toe heeft men meer dan driekwart van de problemen kunnen oplossen en enige voorbeelden hiervan zijn: diverse verlichting, espresso-apparaten, keukenmachines,  airfryers, stofzuigers, radio’s, DVD-speler, temperatuurzender, ventilator, hamerboormachine, bladblazer en oliestellen.

Het café wil graag een bijdrage leveren aan het verkleinen van de afvalberg en zij nodigen u dan ook van harte uit om het Repair Café te bezoeken met uw kapotte spulletjes of voor het oplossen van uw technische problemen. Reparaties worden ter plekke uitgevoerd en als het nodig kunnen enkele leden de activiteiten thuis verder vervolgen. 

Lees hier de online krant van deze week.