Muzikale lezing met Frits de Lange en Eessa Frieman

Frits de Lange komt zondag 28 januari 2024 een lezing geven voor Vrijzinnig Lunteren rond het thema: ‘Overweldigend. Leven met wat je niet in de hand hebt’, Als boek uitgegeven door Ten Have 2023. Zijn lezing wordt opgeluisterd door liedjes gezongen door Eessa Frieman.

De lezing is een combi van zorgvuldig gekozen liedjes over het thema en een prikkelende, inspirerende tekst waarmee Frits de Lange probeert de inhoud van het boek dichter bij de ervaring van mensen te brengen.

De oorlog in Oekraïne, de Coronapandemie, de klimaatcrisis, het conflict in het Midden-Oosten – het besef dat de wereld niet maakbaar is dringt zich onontkoombaar aan ons op. We hebben het leven niet in de hand. Dat maakt ons soms onzeker, bezorgd en bang. Hoe kun je nu nog voluit ja blijven zeggen tegen het leven?

Ooit moesten we alles nemen zoals het kwam. De Voorzienigheid of het lot bedeelde ons iets toe. De laatste twee eeuwen benadrukten we onze eigen autonomie en dachten we dat wijzelf als westerse samenleving de wereld naar onze hand konden zetten.

Nu leven we met een permanent crisisgevoel waarbij we de regie dreigen te verliezen. Het gevaar is dat we ons opsluiten in het isolement van ons eigen gelijk, ons terugtrekken in onze eigen bubbel.

Onze tijd vraagt daarentegen dat we in relatie blijven met de wereld om ons heen, met andere culturen, met de planeet waarop we wonen. In zijn lezing houdt Frits de Lange een pleidooi voor hernieuwde afstemming, voor resonantie met het leven dat we niet in de hand hebben. Dansers doen dat – laten we aan hen een voorbeeld nemen.

Eessa Frieman vertolkt indringende songs over hoe verrukkelijk én verschrikkelijk het leven kan zijn. Liedjes over kwetsbaarheid, pijn en verlangen, maar ook over geloof, schoonheid en intens geluk. Frits de Lange begeleidt haar op gitaar.

Frits de Lange werkte van 1997 tot 2021 als hoogleraar Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit, vestiging Groningen en is nu emeritus. Zijn passie: pretentieloos gitaar spelen en zingen in de band Meezz.

Eessa Frieman zong zo’n tien jaar in het kleinkunstkoor Au Bain Marie (twaalf muzikale zangeressen uit Noord-Nederland, o.l.v. dirigente/arrangeur Akke Feenstra). Ze maakt nu – met Frits de Lange, die haar begeleidt– deel uit van de muziekgroep Meezz.

De muzikale lezing duurt van 10.30 – 12.00 uur en kost € 7,50 voor niet-leden.

Het Witte Kerkje, Dr. Kimmijserlaan 28 te Lunteren.

Lees hier de online krant van deze week.