Educatieproject basisscholen in het Lunterse Buurtbos

LUNTEREN – In het Lunterse Buurtbos was het vrijdagmorgen 13 mei en donderdagmorgen 2 juni weer een drukte van belang rond de Notaris Van den Hambank. Groep 4a en 4b van CBS De Bron, groep3 en 4 van CBS De Valk en groep 4 van CBS De Ruitenbeek bezochten het bos voor het project Buurtbos.

De educatiecommissie  van ‘De Vrienden van het Luntersche Buurtbosch’ heeft een lesprogramma ontwikkeld voor de basisscholen, waarin de leerlingen spelenderwijs veel leren over het bos. Voor de onderbouw is dit het project Eendjesvijver, voor de middenbouw het project Buurtbos. Helaas konden we dit jaar de onderbouw niet ontvangen vanwege problemen door het vogelvirus in De Eendjesvijver.

Het project voor groep 4 bestaat uit voorbereidingslessen in de klas. In een mand ontvangt de leerkracht de lesbrief, waarin informatie staat over het ontstaan van het bos, wat er te zien en te vinden is in het bos, een woordzoeker en gedichtjes. Ook zit er documentatie materiaal in over de dieren die de leerlingen in het bos kunnen tegenkomen.

Tijdens het bezoek volgen de leerlingen een speurtocht met leerzame opdrachten door het bos. De uitgezette route konden de leerlingen volgen door de door Jan Wolff geschilderde 

bosdierenschilderijtjes.

Na een lekker appeltje ( een gift van De Boomgaard), gaan de leerlingen in kleine groepjes op ontdekkingstocht met de ‘boswachters’, om gewapend met een vergrootglas en een insectenpotje het bos te ontdekken.

Tot slot gaan de leerlingen op zoek naar de ‘bosschat’ en drinken ze nog gezellig een sapje op de Notarisbank. Terug op school verwerken de leerlingen alles wat ze deze morgen geleerd hebben in bijvoorbeeld een tekening, stripverhaal, opstel of schilderij.

Leerlingen, leerkrachten en begeleidende ouders waren erg enthousiast over deze leerzame kennismaking in de natuur.

De ‘Vrienden’ hopen volgend jaar weer beide projecten aan te kunnen bieden.

Lees hier de online krant van deze week.