1 jaar Repair Café Lunteren

LUNTEREN – Precies een jaar geleden werd Repair Café Lunteren opgericht. Nu meer dan 300 reparaties verder, waarvan ongeveer 90 procent succesvol, kan er worden teruggekeken op een succesvol jaar.

Het team bestaande uit zes personen komt iedere woensdag van 14:00 tot 16:00 samen in Het Westoffhuis. “We zijn begonnen met zijn tweeën en gaandeweg zijn daar meer bijgekomen. We behandelen allerhande technische problemen, maar ook problemen met het gebruik van apparatuur, programma’s en instellingen. Onze dame voert kleine textiele reparaties uit,” vertelt Henk van de Hee over de werkzaamheden.

“Het aanbod is redelijk constant en ook wel voldoende aanwezig. Heel af en toe zijn er periodes dat het even wat rustiger is. Maar mensen zijn altijd van harte welkom om te komen,” aldus Henk. Toch zijn er wel twee criteria die de groep hanteert: de apparatuur moet draagbaar zijn en ze willen geen broodroof plegen aan de lokale ondernemers.

Naast de vele functionele apparaten zoals elektrische handgereedschappen, diverse huishoudelijke apparaten als koffiezetters, strijkbouten, stofzuigers en ook pc’s, laptops, speelgoed en audio apparatuur, komt er ook apparatuur voorbij met sentimentele waarde. “Laatst kwam er een meneer met een vijftig jaar oude grammofoon die hij al 15 jaar niet meer gehoord had en die konden we nu weer laten klinken. Daar was hij heel erg blij mee,” vertelt Henk.

Wat betreft de toekomst heeft de groep niet per se de ambitie om uit te breiden. Wel doen ze een oproep aan iedereen met kapotte apparatuur: kom vooral langs! Alle reparaties worden kosteloos uitgevoerd alleen voor eventuele nieuwe onderdelen wordt een vergoeding gevraagd.

Lees hier de online krant van deze week.