25 jaar Buurtbus Wekerom: Er is gewoon vraag naar

DE VALK/WEKEROM – “We hadden een bus. We hadden een route. We hadden chauffeurs. Alleen …, we hadden geen passagiers!” Zo begon voorzitter Bart Hazeleger zijn begroeting aan de vele vrijwilligers en de chauffeurs van eerste uur van Buurtbus Wekerom. Donderdagavond 21 april waren alle leden en de chauffeurs bij elkaar voor een speciale vergadering. Daar werd uitgebreid stil gestaan en vol op gepraat over 25 jaar Buurtbus Wekerom. De levensader van de buitendorpen en het buitengebied.

14.000 passagiers
We schrijven 1992. In Lunteren op de Goudsberg worden leef containers geplaatst. Bedoeld om er asielzoekers onder te brengen. Met de bewoners van de containers kwam ook een busje, want de Goudsberg en Lunteren lagen niet naast de deur. Men hoefde maar op het raam te kloppen en de chauffeur reed heen en weer. Volgens de chauffeur had het busje per jaar 14.000 (!!!) passagiers om naar Lunteren te vervoeren. Getallen die men ook in de Valk en Wekerom vernamen.
In 1995 verdwenen de asielzoekers van de Goudsberg en begonnen ze in Wekerom en De Valk na te denken. Wat doen we met die bus? Is het iets voor ons! Kunnen we er geen buurtbus van maken? Want ja…, 14.000 passagiers per jaar is een mooie start.

Geen passagiers
Koppen werden bij elkaar gestoken en de belangenverenigingen uit Wekerom, De Valk en Lunteren gaven er hun fiat aan. De voorvechters van het eerste uur waren: Reijer Zandsteeg en Van Leeuwen senior (Lunteren, Bart Hazeleger en Mulder (De Valk) en Mees v.d. Haar en Lammert Lagerweij (Wekerom). Provincie en gemeente waren ook om en er was een concessiehouder (busmaatschappij) gevonden.
Enthousiaste chauffeurs waren gevonden waaronder vijf vrouwelijke, t.w. Alie Hazeleger, Erna Schweitzer, Nardi Hek, Gerda Bettink en Marie Roelofsen.
“Maar toen hadden wen een probleem”, begint Bart Hazeleger: “We hadden alles voor elkaar, maar de chauffeurs werden steeds chagrijniger. Wat was het geval? Ik zag de bus elke dag voorbijkomen, bijna leeg! Er waren geen passagiers! Die 14.000 die ons waren voorgeschoteld kwamen uit een dikke duim. En niet zo’n kleintje ook!”

Zwaaien
Het kwam goed. Langzamerhand ontdekte men het gemak van de buurtbus. Bart: “De buurtbus houdt de mensen uit het buitengebied en de dorpen mobiel. Je loopt naar de weg, steekt de hand op en de bus stopt voor je deur. Hierover kan ik je ook een leuk verhaal vertellen. Als chauffeur op de bus word je van alle kanten begroet. Zo ook een van onze chauffeurs. Ziet hij zíjn buurvrouw staan en zij zwaait. De chauffeur zwaait even zo vrolijk terug. Krijgt hij later van zijn buurvrouw te horen waarom hij doorreed. Zij had met de buurtbus meegewild.”

De buurtbus is een verlengstuk van het openbaar vervoer. Weet je dat je vanuit De Valk in drie kwartier in Utrecht bent? Voor een paar euro ben je waar je wezen wilt. Op het station, boodschappen doen in Lunteren, of even naar je zuster in Veenendaal. Ik zeg altijd tegen nieuwe chauffeurs: Weet waar je aan begint, want je komt er niet meer vanaf. Het sociale aspect is zo belangrijk, het praatje, het voor de deur afzetten. Het is zo’n dankbaar publiek dat je vervoert.”

Ei van Columbus
“Scholieren, werknemers, stagiaires, ze weten allemaal de Buurtbus Wekerom-De Valk-Lunteren-Ederveen-Veenendaal Overberg te vinden. In totaal zo’n 20.000 per jaar, met twee buurtbussen, want sinds 10-12 jaar is er de samenwerking met de buurtbus uit Ederveen. “Daar zit ook nog een verhaal aan.” Tja, wanneer Bart Hazeleger eenmaal op z’n praatstoel zit! “In de eerste jaren moeten wij het wiel nog uitvinden wat betreft de route. Op een gegeven moment hadden wij het ei van Columbus! De grote doorbraak kwam toen Kootwijkerbroek in de route werd opgenomen. Dit werd een doorslaand succes. Met name door de schooljongens en -meiden. Alleen, de bus had maar acht plekken. Die waren in Wekerom natuurlijk meteen bezet. En dan moesten we nog naar Kootjebroek! Om een lang verhaal kort te maken, V.d. Zande de pomphouder nam een deel van de scholieren voor zijn rekening. Probleem opgelost zou je denken?” Daar moet je vanaf blijven! Toen kwam de provincie Gelderland om de hoek kijken. Zo’n succes konden zij ook wel gebruiken.

De vergunning werd ingetrokken en de grote bus ging van Wekerom naar Barneveld rijden. “Wij naar het provinciehuis in Arnhem. Daar loop ik gedeputeerde Marijke van Haaren (oud CDA-wethouder gem. Ede) tegen het lijf. Ik zij tegen haar: Wat er ook gebeurt, dat is onze bus! Daar moet je van afblijven! Zegt Marijke: Bedankt voor jullie inzet, maar dat gaan wij doen!” Zodoende kwam Ederveen erbij en sindsdien bestaat het huidige traject. Elke ochtend start de uurdienst om 07.050 uur uit Wekerom. Vanwege de corona heeft de buurtbus een jaar in de garage gestaan.

Lees hier de online krant van deze week.