Onverhuld: Stop met vermenselijken wolf

Knir, Knar en Knor zijn drie biggetjes uit de Donald Duck. Midas, de boze wolf probeert deze in de strip voortdurend op te eten. De zoon van Midas heet Wolfje en die is weer bevriend met de biggen. Iedere keer dat zijn vader met het water druipend uit zijn bek, op de loer ligt om de biggen op het menu te zetten, weet de brave Wolfje dat te voorkomen. Als kind vond ik Midas gemeen, Wolfje in zijn ruitenbroekje wel erg onnozel en Knor de militantste van de drie biggen.

Wat hier gebeurt heet antropomorfiseren, we vermenselijken dieren. Dat gebeurt ook bij huisdieren, die kennen we menselijke eigenschappen toe, daarom zijn het huisdieren. Het ene dier wordt sneller vermenselijkt dan het andere. Neem bijvoorbeeld een dolfijn ten opzichte van een haai. Bij die laatste doe je dat niet zo snel, alhoewel de Italiaanse wielrenner Nibali, werd de haai van Messina genoemd, niet alleen door zijn agressieve manier van koersen, ook vanwege zijn gebogen rug op de fiets.

Een paar jaar geleden, ik schreef er eerder over, werd in gemeenteraden van Arnhem en Wageningen de terugkeer van de wolf bepleit. Die leuke welpen zag men dartelen in het gras, aaibaar alsof het puppy’s of kleine kinderen waren. Dat een wolf ook schapen, zwijntjes en pony’s openrijt en voor dood laat liggen associeer je, vreemd genoeg, niet met mensen. Maar die kunnen dat elkaar ook aandoen, zou je toch moeten weten.

De wolf is nu terug en levert, heel begrijpelijk, op de Veluwe emotie, schade, boosheid en angst. En dat zit niet bij de mensen die zo voor die terugkeer waren, want die hebben er geen last van. Die worden weer boos op de mensen die boos zijn vanwege de schade en het dierenleed wat wordt veroorzaakt.

En zoals dat gaat valt er nauwelijks genuanceerd over te praten en als dat wordt gedaan komen er dreigementen, zoals de gemeenteraad moest ervaren.

De wolf heeft er zelf het meeste baat bij om als roofdier te worden gezien en niet als een mens met bepaalde eigenschappen. Laat dit nu eens het uitgangspunt zijn en stop dus met het vermenselijken van de wolf. Voor de goede orde, ik praat thuis ook tegen de kat. Niet dat die trouwens luistert en zelfs dat is menselijk.

Lees hier de online krant van deze week.