Readshop Lunteren blikt op de Boekenweek

Henk de Rooy

LUNTEREN – Deze week is het weer Boekenweek en duurt nog t/m zaterdag 23 maart. Een jaarlijks terugkerende week waarin het boek centraal staat. Het Boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’.

Boekenwinkel Readshop in Lunteren haakt in op het thema ‘familie’ tijdens de Boekenweek. Het zijn niet alleen de familieromans die dan de aandacht vragen, maar meer boeken waarin generaties van een familie worden gevolgd. Interessante boeken die tegelijkertijd veelal een stuk (vergeten) geschiedenis naar boven halen. 

Gedurende de Boekenweek krijgen lezers het Boekenweekgeschenk cadeau bij besteding van € 15,- aan Nederlandstalige boeken cadeau bij Readshop in Lunteren.

Kring van volgers

In de Lunterse boeken- tijdschriftenwinkel zijn regelmatig een aantal boeken voorzien van een bandje met daarop een persoonlijk advies van medewerkster Joke. Zij leest en beoordeeld boeken en deelt haar bevindingen aan klanten. Inmiddels heeft Joke een vaste kring van volgers, die groeiende is. 

“Er zijn klanten die de bandjes lezen en dan komen om advies. Ik vertel dan hoe ik het boek heb ervaren. Of het vlot leest, of je er snel in komt. Maar ook als ik mij er doorheen heb moeten worstelen. Je hebt een verantwoordelijkheid naar klanten in het adviseren bij de aankoop.”

Als kind verslond de Barneveldse boeken. Wekelijks sleurde zij haar moeder mee naar de bieb om daar weer een nieuwe lading boeken mee te nemen. 

Haar liefde voor het boek heeft Joke om kunnen zetten er haar beroep van te maken. Bij Readshop in Lunteren voelt zij zich dan ook als een vis in het water.Met enthousiasme en vol passie weet zij te verhalen over de door haar gelezen boeken, eigenlijk van alle boeken uit het assortiment uit de winkel. 

Romanfiguur Metin

Momenteel leest Joke ‘In de mist van Golden State Park’ van schrijver Murat Isik. Een boek dat naadloos past in het thema van de aanstaande Boekenweek. 

Het is een persoonlijke zoektocht van de romanfiguur Metin die voorbestemd was om jurist te worden. Tijdens zijn studie in Amerika ontdekt hij de schrijver in zichzelf. Een zoektocht waarbij familiebanden onder druk komen te staan.Een aanrader volgens Joke.

Zij mag ook graag een oud boek pakken om dit eens te herlezen. Gezien aan een toevloed aan nieuwe uitgaven komt het er niet van. 

Geheime ingrediënten

Een historische familieroman die wordt aanbevolen is ‘Het achtste leven (voor Brilka)’. Het boek (uitgave 2019) beschrijft een geschiedenis van een Georgische familie ten tijde van de wurggreep van het communisme. Het omvat de periode 1900 tot ver in de jaren 2000. Het begint in een klein dorpje waar de vader een speciaal recept heeft voor chocolademelk. Geheime ingrediënten maken de drank zo bijzonder. Dit blijft in de familie en het bereiden van deze speciale chocolademelk gaat van dochter op dochter. Het boek eindigt bij de kleindochter, die in Berlijn woont. “Een schitterend boek!”, aldus de medewerkster bij Readshop.

Zoals Joke zoveel schitterende, spannende en ontroerende boeken kan aanbevelen. “Boeken verkopen is een mooi vak. De gesprekken met klanten, het adviseren en begeleiden bij de aankoop van een boek. Dat klanten tevreden weggaan en terugkomen omdat ze hier het boek hebben gevonden dat hen boeit. Het elzen van boeken verrijken je geest.”

Soms vragen klanten naar een boek, dat Joke niet heeft kunnen boeien. “Dan zeg ik dat ook eerlijk tegen de klant. Ik vind het niet mooi, kon er niet inkomen.  De keuze is aan de klant, ik geef alleen advies vanuit mijn ervaring als lezer. 

Haar favoriete boeken zijn de thrillers van Stephen King en het boek dat ze graag nog eens zou herlezen is ‘Het Pauperparadijs’, over de kolonie in het Drentse Veenhuizen. Alleen, het komt er niet van.

Lees hier de online krant van deze week.