Nieuws
De Morgenster is de naam van het allereerste hospice in Lunteren, dat sinds twee maanden is geopend in verpleegcentrum De Honskamp van zorgorganisatie Opella. De betekenis is: 'Uitzien naar het licht'.
De_Morgenster_allereerste_hospice_in_Lunteren
Wim Hulsegge en Jannie van Eck in de woonkamer van de hospice. ,,Gasten kunnen hier eigen foto's ophangen. -
 
Freek Wolff
Het idee werd geboren als samenwerking van vijf Lunterse kerken en De Honskamp. ,,Het initiatief lag bij de kerken en wij wilden ook iets betekenen voor de mensen in dit dorp. Want als iemand naar een hospice wilde, moest je naar andere plaatsen als Barneveld, Ede of Bennekom. De afstand bleek een flinke hindernis om mensen vaak op te zoeken. Dit was echt een gemis", legt Wim Hulsegge (57) uit als leidinggevende zorg in De Honskamp. Alle Lunteranen zijn welkom, gelovig of niet.
Er werd besloten om één ruim appartement beschikbaar te stellen, met woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken en kantoortje voor de 32 vrijwilligers die de gasten en familieleden steunen tijdens de laatste fase van iemands leven. Er zijn tv's en er is internet.
 
SCHOUDERS ERONDER ,,Ooit raakte het me dat een jonge vader in een hospice in Ede was en tussen de middag niet even met zijn kinderen een boterham kon eten. Daarom kwamen we op het idee om onze schouders er onder te zetten om het ook in Lunteren te realiseren", zegt vrijwilligster Jannie van Eck (71). Haar grote wens maakte ze bekend bij Geeske Telgen, voorzitter van de centrale cliëntenraad bij Opella, waarna het balletje ging rollen.