Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. De bacterie wordt meestal overgedragen door een beet van een besmette teek. Een teek is een parasiet die vooral voorkomt in gras, struiken en bos. De teek hecht zich vast aan de huid van mens of dier en zuigt zich vol met bloed. Als de teek is geïnfecteerd met de bacterie die Lyme veroorzaakt, dan wordt het via het bloed overgebracht.

Wat zijn de symptomen?

Rond de tekenbeet kan een rode vlek of ring ontstaan. Maar ook als deze ring niet ontstaat kunt u besmet zijn met Lyme. Na de tekenbeet kunt u klachten krijgen die lijken op griep (stijfheid, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid). Later kunnen ook ernstigere klachten ontstaan zoals hartproblemen, klachten van het zenuwstelsel en de hersenen, reumatische klachten, problemen met de ogen of psychatrische klachten. Een simpele tekenbeet kan op den duur grote gevolgen hebben.

Hoe weet u of u de ziekte van Lyme heeft?

De ziekte van Lyme wordt door uw huisarts vastgesteld op basis van de tekenbeet en de klachten die hierop zijn gevolgd. Een bloedtest is ook mogelijk maar de uitslagen zijn niet altijd betrouwbaar.

Wat doet u bij een tekenbeet?

Als u bent gebeten door een teek dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Als u deze binnen 24 uur na de beet verwijdert (als de teek nog heel klein is) dan is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme minimaal. Daarna wordt de kans steeds groter. Verwijderen doet u b.v. met een tekentang. Die koopt u in de dierenwinkel of bij drogist of buitensportzaak. De teek mag u vooraf niet verdoven met alcohol. Zit de teek langer dan een dag op uw huid, neem dan ook contact op met de huisarts. De ziekte van Lyme kan succesvol worden behandeld met antibiotica als dit snel na de besmetting gebeurt. Als u al langere tijd bent besmet zijn de resultaten minder.

Voorkomen is beter dan genezen

Draag tijdens een boswandeling maar ook bij tuinieren lange mouwen en een lange broek. Controleer uw huid na het wandelen. Teken houden van warme plooien en holtes en gaan b.v. graag in een knieholte, lies of bij de haargrens zitten. En controleer ook uw hond en kat regelmatig, anders nemen zij de teken mee naar binnen.

De ziekte van Lyme en homeopathie

Heeft u klachten nadat u bent besmet met de ziekte van Lyme, dan kan homeopathie helpen. Er is een aantal middelen wat ik regelmatig inzet om b.v. vermoeidheid, stijfheid van gewrichten en andere klachten die horen bij Lyme te verminderen. Om te bepalen welk middel past bij uw klachten kunt u een afspraak maken.

Een voorbeeld uit de praktijk. Evelien wandelt graag en veel in de natuur. Na een wandeling in het bos liep ze een teek op, die ze verwijderde toen de teek al wat groter was. Na een week ontstond een rode kring om de tekenbeet. Evelien werd koortsig, kreeg hoofdpijn en stijve gewrichten. Na een tijdje ging dit beter maar ze bleef ontzettend moe. Ook wandelen werd lastiger omdat ze niet meer soepel bewoog. Met een homeopathisch middel wat past bij haar klachten gaat het nu een stuk beter. Van haar gewrichten heeft ze geen last meer. De vermoeidheid is nog niet helemaal weg maar ze heeft weer genoeg energie om een flinke wandeling te maken.

Homeopathie kunt u gebruiken naast medicijnen van de huisarts en het heeft geen schadelijke bijwerkingen. Wilt u meer weten? Bel of mail vrijblijvend voor informatie.

Monique du Pau

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl

Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623