Prikkelbare Darmsyndroom: wat kun je eraan doen?

Prikkelbare Darmsyndroom: wat kun je eraan doen?

Prikkelbare Darmsyndroom: wat kun je eraan doen?

Zo’n 20% van de Nederlanders heeft het Prikkelbare Darmsyndroom (ook wel PDS, spastisch colon of irritable bowel syndrome). Hierbij trekken je darmen vaker en heftiger samen, wat klachten geeft als buikpijn en krampen, diarree of juist verstopping, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Je darmen reageren gevoeliger op prikkels zoals ander eten, stress, geneesmiddelen of hormoonwisselingen. Vooral na eten heb je pijn. Kun je er iets aan doen?

Ja en nee. Als na onderzoek bij de dokter is vastgesteld dat je het eenmaal hebt en dat er geen sprake is van andere afwijkingen, kom je er meestal niet meer vanaf. Gelukkig zijn er vaak wel manieren om minder last te krijgen van je buik.

Bijvoorbeeld door regelmatig kleine beetjes te eten in plaats van een grote maaltijd. Daarnaast is het heel persoonlijk waar je last van krijgt en waar je juist van opknapt. De een reageert goed op meer vezels, de ander op minder melkproducten. De een kan slecht tegen vet, de ander heeft last na fruit.

Probiotica kunnen zorgen dat het bacteriële evenwicht in je darmen wordt hersteld na b.v. een antibioticakuur. Want antibiotica doden niet alleen bacteriën waar je ziek van wordt. Je darmen zorgen voor een groot gedeelte van je afweer en als ook de goede bacteriën worden vernietigd dan helpen probiotica om je darmflora te herstellen.

Psychische problemen kunnen het PDS verergeren en behandeling door b.v. psycho- of gedragsther apie kan de pijn verminderen.

Mensen met PDS komen regelmatig bij de homeopaat. Corinne is een voorbeeld uit mijn praktijk. Ze is een ambitieuze jonge vrouw van 25 jaar. Sinds vijf jaar is PDS bij haar vastgesteld. Ze heeft het vooral na het avondeten en besteedt haar avonden vaak beurtelings op de wc en op bed. Daarbij vindt ze het prettig om in een bolletje op de bank te liggen met haar knieën tegen haar buik en een warme kersenpittenzak. Dan heeft ze het minste last. Ze vertelt me dat ze vooral last heeft van haar darmen als het te druk is op haar werk en het zich opstapelt. Daar kan ze slecht tegen. Verder vind ik het bijzonder dat ze na een kopje koffie vaak minder krampen heeft. Ik geef haar het homeopathisch middel Colocynthis.  Dit middel kies ik uit op het verhaal van Corinne, het feit dat druk op haar buik en warmte de pijn vermindert en dat stress op het werk een rol speelt.

Zes weken later zie ik haar weer. Ze heeft veel minder vaak pijn en kan ’s avonds weer eens op pad en wielrennen, wat ze graag doet.  Corinne heeft alleen nog last na scherp eten en dit kan ze meestal vermijden.

Herkent u klachten in dit verhaal? Neem contact op voor een gratis kennismakingsconsult van een kwartier. Dit kan ook via Skype. info@mdupau.nl

Monique du Pau

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl

Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623