Arganolie

Arganolie is een zeldzame olie uit Marokko. Daar, in het zuiden van Marokko, is de enige plek ter wereld waar de boom ‘Argania Spinosa’ groeit. Dankzij de wortels die tot 30 meter diep de grond in groeien, overleeft de boom de extreme hitte van de woestijn. Elke boom kan wel 400 jaar oud worden. Vanwege de aanwezigheid van deze boom heeft Unesco het land rondom Agadir uitgeroepen tot werelderfgoed.
Aan de boom groeien keiharde noten. Berbervrouwen kraken deze argannoten zoals ze dat eeuwenlang hebben gedaan: tussen twee stenen. Uit de noot komen zaden tevoorschijn. De vrouwen halen hier het vliesje van af en roosteren ze dan op een vuurtje. Daarna malen ze de zaden in een handmolen tot er een dunne pasta ontstaat. Ten slotte kneden zij de pasta urenlang met gekookt bronwater tot een okerkleurige olie vrijkomt.

De oprichters van Argand’Or ontdekten in Zuid Marokko groepen vrouwen die arganolie maakten. De vrouwen werkten samen binnen de UCFA (Union Cooperative des Femmes de l’Arganeraie). Zij besloten met de UCFA te gaan samenwerken. En met succes. Inmiddels is Argand’Or te koop in Duitsland, Japan, Amerika en Nederland. In Marokko hebben zich al 23 coöperaties/dorpen bij de UCFA aangesloten. Hierdoor hebben meer dan 1000 vrouwen werk en kunnen zo’n 6000 mensen onder goede omstandigheden leven. Argand’Or olie heeft een nootachtige smaak en kan in verschillende gerechten gebruikt worden. De olie smaakt bijvoorbeeld heerlijk in salades, over vlees en bij vis, bij warme pasta, couscous of rijst. Maar Arganolie is ook lekker over ijs of over vers fruit. Op de website staan enkele lekkere recepten.

De 10 Voordelen Van Arganolie
Arganolie is een fantastisch product. Het is vooral beroemd als cosmetisch en huidverzorgingsproduct maar kan nog op vele andere manieren gebruikt worden. Allereerst is Arganolie rijk aan actieve componenten waaronder oliezuur en linolzuur. Deze bestanddelen beschermen de huid en vergroten haar weerstand. Uw huid blijft gezond en glanzend en u voelt zich weer als herboren.

De unieke bestanddelen van de schaarse Arganolie
Wetenschappelijk onderzoek naar Arganolie heeft uitgewezen dat de olie hoge concentraties Vitamine E (Tocoferol) bevat. Tocoferol of Vitamine E helpt tegen het verouderen van de huid. Arganolie lijkt op kokosolie, maar het verschil is dat Arganolie de doorlaatbaarheid van de huid vergroot. Dit maakt het tot een van de meest edele oliën van de huidverzorgingindustrie.

Voordelen van Arganolie
Tijdens klinische tests werd ontdekt dat Arganolie vooral effectief was bij het wegwerken van rimpels. Arganolie deed wat dat betreft niet onder voor de duurste anti-aging producten. Arganolie bevat hoge concentraties vetzuren en vitamine E, met sterke anti-oxidante eigenschappen.

Arganolie als moisturizer
Gebruikers van Arganolie hebben sinds eeuwen gemerkt dat Arganolie ook een groot vochtinbrengend vermogen heeft en prima als een moisturizer gebruikt kan worden.

De Therapeutisch Waarde van Arganolie
Arganolie heeft ook een grote therapeutische waarde. Dankzij de hoge concentratie van vetzuren herstelt het de huid en beschermt de olie de huid tegen droogte en andere extreme omstandigheden. De olie helpt het lichaam om prostaglandine te synthetiseren. Prostaglandine is een natuurlijke pijnremmer. Arganolie is ook uitstekend geschikt voor massage.

Arganolie helpt Haarverlies, Acne en Rimpels tegengaan
Naast al de bovengenoemde voordelen helpt Arganolie ook tegen haarverlies, acne, rimpels en roos. Arganolie is een uitstekend middel om het haar en de nagels te verstevigen.

Arganolie versterkt de huid
De oliën helpen de huid zich tegen beschadigende invloeden, zoals extreme weersomstandigheden, te weer te stellen. De enkelvoudig onverzadigde vetzuren die de olie bevat helpt bij het verlagen van LDL cholesterol in het bloed.

Het versterken van het immuunsysteem
Arganolie stimuleert de intracellulaire oxydatie, het beschermt het zachte weefsel en neutraliseert vrij radicalen. Dankzij de heilzame ingrediënten helpt de olie het voedingsopnameniveau van de cellen te verhogen.

Arganolie voor in de keuken
Wanneer u de olie gebruikt bij het koken zult u ervaren hoe een klein beetje van de olie net dat vleugje sesam en noten aan uw gerechten toevoegt waardoor de gerechten een typisch oriëntaals karakter krijgen. Omdat Arganolie prostaglandine bevat, helpt Arganolie het ook het cholesterolniveau in het lichaam te verlagen. Voeg eens een paar druppels Arganolie toe aan uw gerechten en ontdek hoe het zoete aroma de smaak kan verrijken.

Voor meer informatie , kunt u zich wenden bij Jan Schoeman
e-mail naar: jschoeman@cs.com
Voedingsdeskundige. Jan Schoeman van De Eekhoorn uit Ederveen

Monique du Pau

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl

Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623