Kinkhoest

Heeft mijn kind kinkhoest?

Uw kind hoest al dagen, vooral ’s nachts. Wanneer is het een gewone hoest en wanneer is het kinkhoest? En wat moet je dan doen?

Kinkhoest begint als een gewone neusverkoudheid. Maar na één tot twee weken gaat het over in lange hoestbuien en een piepende ademhaling. Daarnaast geeft uw kind vaak helder, taai slijm op. Het hoesten kan zo lang duren dat het soms overgaat in braken. Na een week of twee wordt het een losse hoest. Alles bij elkaar kan kinkhoest ruim twee maanden duren.

Om zeker te weten of uw kind kinkhoest heeft kan de huisarts een uitstrijkje maken van het keelslijmvlies.
Voor kinderen jonger dan een jaar is kinkhoest gevaarlijk. Complicaties zijn dan b.v. longontsteking, uitdroging of ademstops (apneu).  Volwassenen kunnen ook kinkhoest krijgen, al komt dit minder vaak voor dan bij kinderen.

Helpt vaccineren?

Vaccinatie geeft bescherming maar voorkomt kinkhoest niet. Het verloopt dan vaak wel op een mildere wijze dan wanneer een kind niet is ingeënt. Moedermelk geeft allerlei antistoffen, maar helaas niet tegen kinkhoest waardoor zuigelingen niet beschermd zijn. Hoe kun je het krijgen?
Kinkhoest wordt overgebracht door het uithoesten van druppeltjes. Het is vooral de eerste twee weken besmettelijk en het vervelende is dat het dan nog lijkt op een gewone neusverkoudheid, waardoor je minder rekening houdt met het feit dat je kind kinkhoest kan overbrengen.

Wat kun je eraan doen?

Aan kinkhoest valt weinig te doen. Antibiotica worden alleen voorgeschreven in een vroeg stadium van de kinkhoest, wanneer je meestal niet door hebt dat je het onder de leden zou kunnen hebben. Verder is het uitzieken met een hoestdrankje.

Homeopathie bij kinkhoest

Als homeopaat wil ik graag meer weten over de hoest. Wanneer is die op zijn ergst? Wat helpt: naar buiten gaan, rechtop zitten, een slokje water nemen? Of wat maakt het erger? Praten, eten? Want er zijn meer middelen die kunnen helpen om de hoest te verzachten en te zorgen dat het sneller over is. Bij elke hoest past een specifiek middel. Neem bijvoorbeeld Spongia tosta. Dit past bij een droge hoest die ’s nachts het hele huis wakker houdt. Het lijkt op de hoest bij pseudokroep. De hoest wordt beter van een slokje water. En bij een lange hoestbui kwijlt uw kind. Bij het praten is hij schor en heeft een droge keel.
Zo zijn er nog veel meer middelen die passen bij een bepaald type hoest. Wilt u meer weten? Bel of mail gerust.

Monique du Pau

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl

Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623