Vitamine B12. Maar dan wel de goede

Als mensen bij me komen voor een homeopathisch consult, dan vraag ik ze ook altijd om een lijstje te maken van medicijnen, vitamines en supplementen die ze gebruiken. Regelmatig zit daar vitamine B12 tussen. En vaak is dat weggegooid geld. Waarom?
Vitamine B12 bestaat in allerlei vormen. En de meest verkochte vorm bij de drogist, cyanocobalamine, kan het lichaam moeilijk omzetten in een werkzame stof. Dat is jammer. Want dan denk je dat je voldoende binnenkrijgt, maar daar is geen sprake van. Er staat B12 op het potje, maar het heeft qua gezondheid nauwelijks effect. En het is zonde van het geld.

Er zijn gelukkig vormen die het lichaam wel goed opneemt. Als op het potje staat methylcobalamine of adenosylcobalamine dan kan het lichaam er iets mee. Die vormen zijn er in een kauw- of zuigtablet, want via het speeksel werkt het optimaal.

Waarom slikken mensen vitamine B12? Dat heeft bijvoorbeeld te maken met hun dieet. Weinig vlees of vegetarisch eten is een goede reden. Na een maagverkleining moet vitamine B12 worden bijgeslikt omdat het lichaam het dan onvoldoende aanmaakt. Bij het geven van borstvoeding gaat de voorraad B12 in het lichaam sneller achteruit. En sommige klachten kunnen wijzen op een B12 tekort: duizeligheid en flauwvallen, vruchtbaarheidsklachten, bloedarmoede, vermoeidheid, oorsuizen.

Van B12 heb je niet snel teveel. Behalve als je de verkeerde slikt. Maar dat hoeft nu niet meer. En twijfel je? Stuur me een foto van de verpakking. Dan kijk ik het even na.

Monique du Pau

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl

Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623