Gezonde boodschap – darmproblemen

Darmproblemen

Ieder jaar heeft een grote groep vakantiegangers te maken met darmproblemen zoals diarree of verstopping, die de vakantiepret vaak flink kunnen bederven.
De darmproblemen ontstaan veelal door verandering van klimaat, dagritme en voedingspatroon. Het spijsverteringsstelsel kan zich niet snel genoeg aanpassen aan de veranderingen; diarree is het gevolg.
Daarnaast kan diarree natuurlijk ook veroorzaakt worden door voedsel-vergiftiging of belasting door parasieten. Het is een normale reactie; het lichaam probeert zo snel mogelijk van de (schadelijke) stoffen af te komen.

Vaak neemt men, uit voorzorg, stoppende middelen mee op vakantie. Deze kunnen van belang zijn om uitdroging te voorkomen indien de diarree een aantal dagen aanhoudt. Maar het is beter om deze niet direct te gebruiken. De verwekker van de darmklachten blijft dan immers ook langer aanwezig in het lichaam.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat het beter is om op dat moment een darmflora-opbouwend preparaat te gebruiken waarmee u snel het evenwicht in uw darmen kunt herstellen. De darmflora bestaat uit talloze ‘goede’ en ‘slechte’ micro-organismen, zoals bacteriën, gisten en schimmels die essentieel zijn voor het functioneren van de spijsvertering, het produceren van een aantal vitaminen en spijsverteringsenzymen, het reguleren van de stoelgang en het ondersteunen van het immuunsysteem door het aanmaken van anti-stoffen.
Door diarree is een gedeelte van de darmflora weggespoeld, dus ook van de ‘goede’ organismen. Voor herstel van de gezondheid is het uiteraard van belang deze zo spoedig mogelijk weer aan te vullen.

De beste manier om dit te doen, is met behulp van een darmflora preparaat op basis van de lichaamseigen bacteriën
L. Acidophilus en B. lactis. Deze dragen bij aan een gezonde en evenwichtige darmflora. Zo´n darmflora preparaat kunt u, om problemen te voorkomen, ook ter preventie nemen als u op vakantie gaat. Bij verstopping kan een zelfde darmflora preparaat de stoelgang weer herstellen.

Het is aan te bevelen om er bij de aanschaf van een darmflora preparaat op te letten dat het geen onnodige toevoegingen bevat zoals suiker, gist, tarwe, zuivel, conserveringsmiddelen en kunstmatige kleur- of smaakstoffen. Daarnaast is het vanzelfsprekend belangrijk dat het preparaat hoge hoeveelheden, zeer levensvatbare, lichaamseigen bacterie-stammen bevat die resistent en stabiel genoeg zijn om zowel het hele productieproces als het verblijf in het maagzuur te overleven.

Mvg. voedingsdeskundige Jan Schoeman van de eekhoorn uit Ederveen

Monique du Pau

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl

Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623