Ben je hooggevoelig, dan ervaar je prikkels op een intense manier. Je neemt je omgeving scherper waar, bent gevoeliger voor geuren en geluiden en je voelt de stemming van andere mensen vaak haarfijn aan. Muziek of een film ontroeren je tot tranen toe. Voor al deze prikkels kun je je niet afsluiten. Je hersenen filteren alles om je heen op een andere manier. Hooggevoeligheid heeft mooie kanten: je kunt je vaak goed inleven in andere mensen, hebt een rijke fantasie en gevoelsleven en bent creatief.
Hooggevoeligheid (ook wel HSP of hoogsensitiviteit genoemd) kan je ook uitputten. Na een middag winkelen heb je zoveel indrukken gekregen dat het lang duurt voordat je weer bent opgeladen. Je ziet op tegen een verjaardag omdat geluiden en mensen hard bij je binnenkomen. Je bent vaak onrustig en snel moe. Als je in een volle trein zit ben je kapot als je op je werk aankomt; alle geluiden en geuren zo dicht om je heen kun je moeilijk verdragen. Dit stuit ook op onbegrip als je een feestje overslaat omdat je opziet tegen de herrie en de vermoeidheid erna. Je stemming kan snel wisselen: van blij naar heel verdrietig, zonder dat je altijd door hebt hoe dit komt.
HSP kan ook lichamelijke gevolgen hebben zoals een allergie, hoofdpijn, gevoelige maag/darmen.
Je bent niet de enige: zo’n 20% van de mensen heeft in meer of mindere mate last van prikkels die te hard bij ze binnenkomen. Als je er niets aan doet dan kost je dat veel energie. Je kunt moeilijk je draai vinden en bent vaak moe. Het liefste ben je dan alleen om je rust te vinden en op te laden.
Hoe kun je zorgen dat alles wat er om je heen gebeurt minder hard bij je binnenkomt?
Als je je realiseert dat je hoogsensitief bent, of dat je er een aantal kenmerken van hebt, dan kun je daar rekening mee houden.
Deel je dag op zo’n manier in dat je voldoende rust hebt. Uit je werk niet direct door naar een afspraak, maar eerst even bijkomen. Voor de een is dat een kopje thee op de bank, voor de ander een wandeling in het park.
Wat korter naar een feestje gaan en soms eens iets overslaan.
En vertel aan de mensen om je heen waar je last van hebt. Dan kunnen ze daar niet alleen rekening mee houden maar dan is er ook meer begrip als je eens stil in een hoekje zit omdat je dat nodig hebt. Of omdat je eerder weggaat.
Je kunt het jezelf ook makkelijker maken met homeopathie. Door een homeopathisch middel te nemen wat past bij je gevoeligheid en bij de klachten die daaruit voortkomen, komen geluiden en andere indrukken minder hard bij je binnen. Je gaat beter filteren en hebt minder last van allerlei indrukken. Je houdt energie over voor andere dingen en bent na een dag vol indrukken minder moe. En heb je lichamelijke klachten als gevolg van de HSP, dan werkt homeopathie op een milde maar effectieve wijze om je te helpen beter te worden. Wil je meer weten? Bel of mail voor een gratis kennismakingsconsult.
Waar heb jij het meeste last van als hooggevoelige? En heb jij tips of trucs om daarmee om te gaan? Laat het me weten.
Monique du Pau
De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl
Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623