7 feiten over migraine

Deze week, van 7 t/m 13 september, is het migraineweek. Migraine is meer dan alleen hoofdpijn. Om je te kunnen voorstellen hoe het kan zijn heb ik als ervaringsdeskundige en klassiek homeopaat een aantal feiten verzameld die je misschien herkent, of verbaast. Of waardoor je zegt: daarom is die collega met migraine altijd twee dagen thuis als ze een aanval heeft.

  1. Sommige migrainepatiënten voelen een aanval aankomen door een stemmingsverandering. Ze krijgen b.v. opruimwoede, willen sporten of juist vroeg naar bed. Anderen krijgen trek in ongebruikelijke dingen. Ze willen als ontbijt een zoute haring. Of ze krijgen last van zgn. geursensaties. Ze ruiken dan opeens een bloemengeur, terwijl er geen bloem te bekennen is.
  2. Wist je dat de omslag van het weer een migraineaanval kan uitlokken? Als er sneeuw in de lucht zit. Of juist als het buiten erg warm is. Er zijn mensen voor wie ander weer genoeg is voor een paar dagen op bed in het donker.
  3. Zo’n 15% van de mensen die aan migraine lijdt, krijgt een zogenaamd aura voordat de hoofdpijn begint? Ze zien dan lichtflitsen, vlekken, vervormingen en sterretjes. Meestal gebeurt dit aan één oog. Met het andere oog zien ze nog gewoon. Op het filmpje zie je hoe dit eruit kan zien: https://www.youtube.com/watch?v=qVFIcF9lyk8
  4. Wist je dat er ook mensen zijn bij wie de migraine beperkt blijft tot het aura? Ze zien dan vlekken, sterretjes en lichtflitsen. Als dit stopt, wordt het niet gevolgd door hoofdpijn. Ze noemen dit ook wel oogmigraine.
  5. Vooral kinderen kunnen ook last hebben van buikmigraine. Ze hebben regelmatig buikpijn en de huisarts kan geen lichamelijke oorzaak vinden. Vaak is er wel een relatie met spannende of nieuwe dingen, vriendjes of school. In de familie vind je dan soms “gewone” migraine. Gelukkig groeien kinderen over het algemeen over buikmigraine heen.
  6. Wist je dat 60 tot 70% van de vrouwen hun migraine in verband brengt met een moment in de menstruatiecyclus? Met name de twee dagen voor de menstruatie zijn berucht om migraineaanvallen. Maar ook de eerste drie dagen van de menstruatie hoor je vaak dat migraine vaker voorkomt. Na de overgang is een aantal vrouwen van hun migraine af. Maar het gebeurt ook dat de overgang juist het aantal aanvallen doet verergeren.
  7. Veel migrainepatiënten moeten tijdens of aan het einde van een aanval ook overgeven. Bij sommige mensen wordt de hoofdpijn hierna minder, maar bij anderen heeft het geen effect op de hoofdpijn. Als de hoofdpijn eenmaal voorbij is hebben veel mensen last van een duf hoofd, spierpijn, vermoeidheid of ze hebben maagdarmklachten.

Homeopathie helpt om het aantal aanvallen en de pijn te verminderen. Je kunt het gebruiken naast medicatie van de arts. Wil je meer weten? www.homeopate.nl/homeopathie/migraine

Monique du Pau

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl

Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623