Aardpeer

AARDPEER is een knolgewas met een zachte, zoete smaak. In Frankrijk noemt men de knokelige dingetjes topinambour, in Engeland tracht men ze wat grandeur te verlenen met de naam Jerusalem artichoc.
Het aroma doet inderdaad een beetje aan artisjok denken, dat is juist. Maar op het gebied van standing kan je de twee toch moeilijk met elkaar verwarren. Terwijl aardpeer lijkt aangetast door artritis en marktkramers ze uit schaamte in een klein hoekje van het uitstalraam wegmoffelen, wordt artisjok algemeen als een van de edelste (en duurste) groentensoorten beschouwd. Een misleidende polarisering, zo blijkt, want de smaak van aardpeer is werkelijk voortreffelijk.

Aardpeerknollen zijn bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en ze hebben een helende werking. Dat is geen kwestie van kwakzalverij, want de geneeskrachtige werking van aardpeer is ook wetenschappelijk aantoonbaar.

De knollen bevatten namelijk inuline. Deze suiker (polysacharide) is goed voor diabetici omdat bij de vertering van inuline geen – voor diabetici moeilijk afbreekbare – glucose vrijkomt. Inuline wordt zelfs helemaal niet verteerd als zetmeel maar eerder gefermenteerd tot voor de dikdarm nuttige zuren die ook de darmflora gunstig beïnvloeden. Daar ligt dan vooral de gunstige werking zowel voor suiker- als niet suikerzieke personen.

Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotin (een vitamine), calcuim, cilicium, ijzer en natrium (mineralen). Daarom heeft de groente ook een weldadig effect op reuma, jicht en verstopping.
De meest courante bereidingswijze bestaat erin de knollen gedurende 15 à 20 minuten te koken met een weinig water (vooral niet te lang koken, want dan vallen ze uit elkaar). Je kan aardpeer ook bakken (in schijfjes) of als smaakmaker toevoegen aan soep. Sommigen verorberen aardpeer gewoon rauw, naar ‘t schijnt smaken ze dan een beetje zoals noten (is meer iets voor koppige jagers-verzamelaars).

KROKANTE AARDPEERKOEKJES
• 300 g aardperen
• 1 ei
• 3 takjes verse peterselie of 1 tl gedroogde peterselie
• ½ tl karwijzaad of kummel of anijszaad
• 1 tl zout
• ½ el bloem
• olie om in te bakken

1. Peterselie fijn hakken. De dunne steeltjes zijn ook lekker.
2. Ei klutsen en mengen met de kruiden en het zout.
3. Met een grove rasp de gewassen aardperen raspen.
4. Met de hand zo veel mogelijk sap uit de geraspte aardperen drukken. Dit sap kun je drinken. Meng het eventueel met appel- of sinaasappelsap.
5. De aardperen meteen mengen met het eimengsel en de bloem.
6. Olie verhitten en een proefkoekje bakken.
7. Wanneer het koekje uit elkaar valt, doe dan iets meer bloem door het mengsel.
8. Aardpeermassa in gelijke porties verdelen en maak er platte koeken van zo groot als uw handpalm.
9. Bak ze eerst op een hoog vuur totdat het ei begint te stollen.
10. Draai dan het vuur laag en laat ze nog even gaar worden.
11. Ze zijn klaar wanneer de buitenkant krokant is, terwijl de koekjes van binnen nog lekker zacht zijn.
12. Meteen opeten.

MVG. VOEDINGSDESKUNDIGE JAN SCHOEMAN VAN DE EEKHOORN UIT EDERVEEN

Monique du Pau

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl

Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623