Cholesterol verlagen

Nee, dit wordt geen reclame voor Becel. Wel een verhaal over hoe het nu eigenlijk zit met cholesterol. Wat is het, wat doet het en wat kan er gebeuren als uw cholesterol te hoog is. Met een paar tips om cholesterol zonder medicijngebruik te verlagen.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vet in het bloed wat o.a. zorgt voor aanmaak van verschillende hormonen en voor de productie van vitamine D. Het is een onmisbare stof in ons lichaam. Er bestaan verschillende soorten cholesterol, waaronder LDL en HDL.

Wat gebeurt er als mijn cholesterol te hoog is?

Bij het ouder worden, maar ook bij sommige aandoeningen of een bepaalde levensstijl kan het cholesterolgehalte verhogen. Daarnaast kan een hoog cholesterolgehalte erfelijk zijn. Het kan dan gaan om alle soorten cholesterol maar ook om de “slechte” cholesterol, LDL. U merkt hier niets van en het kan alleen worden aangetoond door bloedonderzoek. Verhoging van het cholesterol is niet altijd slecht maar vooral bij een verhoging van het LDL kunnen er op lange termijn schadelijke gevolgen ontstaan zoals een hersen- of hartinfarct.

Wat kan ik doen als mijn cholesterol te hoog is?

In mijn praktijk hoor ik nogal eens verhalen over vervelende bijwerkingen van medicatie voor cholesterolverlaging (statines). Mensen klagen o.a. over spierpijn, vermoeidheid en maag-darmklachten. Er zijn ook andere manieren om uw cholesterolgehalte binnen normale waarden te krijgen.

Heeft u overgewicht? Probeer af te vallen naar een gewicht wat past bij uw lengte. Dat kan best moeilijk zijn; een diëtist is hierbij geen overbodige luxe.
Stop met roken. Roken levert enorme schade op aan uw lichaam en een hoger risico op hart- en vaatziekten is er slechts een van. Ook hier kunt u b.v. via uw huisarts hulp bij zoeken.
Meer bewegen. Daarvoor hoeft u niet naar de sportschool; dagelijks een stuk fietsen of wandelen is al heel goed.
Minder vet eten en als u vet gebruikt, zorgen voor de “goede” vetten. Dit is b.v. plantaardige olie als olijf- of zonnebloemolie. Ook vette vis zoals makreel en zalm bevatten goede vetten, in tegenstelling tot orgaanvlees of eierdooiers.
Daarnaast kunt u bij de natuurwinkel of drogist (in Lunteren bij de DIO) voedingssupplementen halen die bekend staan om hun cholesterolverlagende werking. Het gaat dan om rode gistrijst (capsules) en Ubiquinol. Het is de moeite waard om dit eens een tijdje te proberen en dan uw cholesterolgehalte weer te laten meten. Ik ken meerdere mensen bij wie de cholesterol door gebruik van deze voedingssupplementen zodanig is gedaald dat statines niet nodig waren.

Monique du Pau

De rubriek ‘Gezondheid’ wordt o.a. verzorgd door:
Monique du Pau – www.homeopate.nl

Klassiek homeopaat voor mens en dier
Lage Veldweg 18
6741 JL Lunteren
06-30651623